ToxFox-app rekent af met de hormonencocktail in uw badkamer

Wie de app op de smartphone laadt en de telefoon bij de barcode van het betrokken product houdt, ziet meteen of het schadelijke stoffen bevat. Bovendien heeft de consument de kans meteen een protestmail te sturen naar de producent.

ToxFox-app rekent af met de hormonencocktail in uw badkamer

Het Duitse Bund (kort voor Bund für Umwelt und Naturschutz of Friends of the Earth Germany), heeft zopas de applicatie ToxFox, der Kosmetik-Check ontwikkeld die de consument toelaat te kijken welke verzorgingsproducten chemicaliën bevatten die schadelijk zijn voor de menselijke hormoonhuishouding. Wie de app op de smartphone laadt en de telefoon bij de barcode van het betrokken product houdt, ziet meteen of het schadelijke stoffen bevat. Bovendien heeft de consument de kans meteen een protestmail te sturen naar de producent.

Bund ging tot de ontwikkeling van ToxFox over nadat een Bund-studie uitwees dat bijna 30% van 60.000 onderzochte producten schadelijke stoffen bevatten. Deze stoffen fungeren als bewaarmiddel of UV-filter.

Parabenen en ftalaten

Schadelijk zijn bijvoorbeeld parabenen en ftalaten die door opname via de huid inwerken op de menselijke hormoonspiegel. De stoffen worden in verband gebracht met kwalen die man, vrouw, foetus en kind kunnen treffen, daaronder prostaat- en teelbalkanker, borstkanker, verminderde spermakwaliteit en vervroegde puberteit. De mens bezigt de producten dagelijks in de badkamer_ tandpasta, douchegel, handcrème, bodylotion, zonnecrème, lippenstift, scheerzeep. Ook de ftalaten in het douchegordijn zijn boosdoeners.

Nivea en L’Oréal

Eén van de meest onthutsende vaststellingen van Bund was dat bij grote producenten zoals Beierdorf (Nivea) en L’Oréal schadelijke stoffen teruggevonden werden in bijna één op de twee producten, respectievelijk 46% en 45%. Ook werd gezien dat sommige producten uit een cocktail van maar liefst 20% schadelijke toevoegingen bestaan. Het bewaarmiddel methylparabeen komt in 24% van alle producten voor.

Veilige merken

Als app heeft ToxFox al 175.000 gebruikers kunnen overtuigen. De app is gratis, maar Bund hoopt via de online-donatie van kleine sommen de nodige 30.000 euro te verwerven die uitbreiding van de studie tot meer producten mogelijk maakt. De teller staat op iets meer dan 4000 euro. Op de website van Bund is een gedetailleerd rapport over ToxFox en de studie terug te vinden. Bund vermeldt ook een rist van ecologische merken die veilig bevonden werden.