Permacultuur puzzelt met plantengildes

In permacultuur wordt continu samenwerking gezocht tussen verschillende planten.

Permacultuur puzzelt met plantengildes

In permacultuur is samenwerking heel belangrijk. Niet enkel tussen mensen onderling of tussen de mens en de natuur. In permacultuur wordt eveneens continu samenwerking gezocht tussen verschillende planten.

Een basisprincipe van permacultuur is het kijken naar de natuur en samenwerkingsverbanden in de natuur vertalen naar samenwerkingsverbanden in de moestuin. Deze samenwerking tussen planten noemt men plantengildes.

Dit is geen exacte wetenschap en deze gildes zijn sterk streek- en plantgebonden. Voor onze regio is er een project opgestart door de Stichting Saiwala. Ze hebben alle kennis over plantgildes gecombineerd op een website en het eenvoudig gemaakt om mogelijk gildes op te zoeken en zelf samen te stellen.

Door de ervaringen van deelnemers aan het project kunnen de gildes verfijnd en verbeterd worden.

Het is niet eenvoudig om een perfecte plantengilde samen te stellen. Sommige planten hebben een negatieve invloed, sommige een positieve. Ook moet men in meerdere dimensies – tijd, hoogte, breedte, … — denken wanneer men een plantengilde ontwikkelt.

Zo kunnen plantencombinaties werken naar gewasbescherming toe, maar ook kan een maisstengel voordelen halen uit de aanwezigheid van een stikstofbinder zoals struikbonen, of schaduw bieden aan slaplanten in de zomer. Of u ontwikkelt een gilde in de tijd waarbij bij een combinatieteelt de eerste groente wordt geoogst voordat de 2de soort volledig dichtgroeit.

De mogelijkheden zijn praktisch oneindig, wat het ontwikkelen van goede plantgildes moeilijk maakt maar ook juist zeer interessant en leuk.

Lees meer …