We moeten vechten tegen de klimaatzombies!

Verschillende theorieën en onderzoeken die vaak worden geciteerd, zijn hopeloos achterhaald.

We moeten vechten tegen de klimaatzombies!
Photo by Daniel Jensen / Unsplash

Om de haverklap verschijnen er nieuwe berichten over de huidige en toekomstige problemen rond de klimaatopwarming. Mensen geraken afgestompt en reageren niet of nauwelijks nog op de berichten. Het is een ver-van-ons-bed-show, juist omdat wij er op dit moment weinig van merken.

In andere gebieden op onze aardbol, is deze klimaatopwarming echter zeer reëel en ondervinden mensen al de gevolgen van de opwarming. Omdat we voor de grote uitdaging staan om de komende jaren de trend van een steeds warmere aarde halt toe te roepen, moet er iets aan de publieke opinie gedaan worden.

Want het is gemakkelijk om zonnepanelen te leggen, een spaarlamp in te draaien of een hybride wagen te kopen. Dit zijn echter allemaal kleine ingrepen die niet veel zoden aan de dijk zetten. Het wordt stilaan tijd voor enkele grote, belangrijke stappen.

Om deze te kunnen nemen moet de publieke opinie hier echter volledig achter staan, en dit is momenteel nog absoluut niet zo.

Klimaat Zombies

Eén reden hiervoor zijn volgens Marshall Shepherd de klimaat zombies. Dit zijn verschillende theorieën en onderzoeken die vaak aangehaald worden in blogs, kranten en magazines maar ondertussen al hopeloos zijn achterhaald door nieuw onderzoek. Enkele voorbeelden zijn:

  • de opwarming wordt veroorzaakt door de zon
  • er is geen opwarming meer sinds 1998
  • klimaatopwarming is volledig normaal

In een boeiende TED-presentatie geeft Marshall een antwoord op al deze zombie-theorieën en geeft ook de manier aan waarop we het bewustzijn van de mensen in de straat kunnen verhogen. Want zolang de meerderheid van de mensen niet op 1 lijn staat met de noodzakelijke veranderingen, zal er niets gebeuren.