'Verbouw de stad op mensenmaat'

Straten zijn immers een sociaal gegeven en oplossingen bieden zich maar al te vaak aan door simpelweg te kijken naar wat er zich op straat afspeelt.

'Verbouw de stad op mensenmaat'
© Copenhagenize

Mikael Colville-Andersen is mobiliteitsexpert en de man achter Cycle Chic en Copenhagenize. Tijdens TEDxZurich nam hij het woord en hield een stevig pleidooi voor een nieuwe kijk op straten. Na 100 jaar verkeersplanning staan we nog niet veel verder. Auto’s staan nog steeds stil en het aantal verkeersslachtoffers ligt bijzonder hoog.

Tijdens zijn keynote pleit Colville-Andersen voor een nieuwe aanpak en mentaliteit. Te vaak worden creatieve ideeën van tafel geveegd omdat ze niet stroken met de verouderde computermodelen. En dit terwijl simpele dingen zoals een breder voetpad, een nieuw fietspad, een verlaagde snelheidslimiet of een verkeersluwe buurt reële oplossingen zijn voor de huidige uitdagingen van de grote steden.

Misschien moeten we afstand nemen van de mathematische aanpak van stadsontwikkelingen. Straten zijn immers een sociaal gegeven en oplossingen bieden zich maar al te vaak aan door simpelweg te kijken naar wat er zich op straat afspeelt.

Desire lines

Ten eerste observeer de ‘Desire Lines’ in de stad. Kijk naar hoe mensen zich gedragen en reik oplossingen aan. Als mensen steeds een ander pad nemen dan de voorgeplande routes … pas dan het ontwerp aan.

Ten tweede, steden vandaag zijn simpelweg te veel op maat van auto’s. Fietsers zijn er niet op uit om links en rechts overtredingen te maken. Als dit wel gebeurt, is de reden al te vaak dat het ontwerp van de stad niet op hun maat is. Goede stadsplanning leidt tot een aangenamere, veiligere en groenere stad.