Eerste Repair Café in Brussel

Zondag 9 september opent het eerste Repair Café in België de deuren.

Eerste Repair Café in Brussel

Zondag 9 september opent het eerste Repair Café in België de deuren. Het initiatief komt van Jean-Bernard Rauzer en Sophie Quinet. “Ik hoorde via vrienden spreken over de Nederlandse Repair Café’s en was meteen geïntrigeerd. Ik dacht meteen: ‘Dat hebben we hier ook nodig’. Samen met Sophie Quinet besloot ik het dan maar zelf te doen”, zegt Jean-Bernard Rauzer.

In een Repair Café krijg je hulp van vrijwilligers om kapotte spullen te herstellen. “In Brussel zullen zondag 25 vrijwilligers klaarstaan om mensen te helpen bij het herstellen van hun zaken. Ze kunnen bij ons terecht met meubelen, electro, mecaniek en fietsen, textiel en computermateriaal. We zullen ze goed en zo kwaad als mogelijk helpen”, aldus Rauzer.

De twee initiatiefnemers zijn van nature geen bricoleurs. Sophie Quinet werkt op een IT-helpdesk van GDF Suez en Jean-Bernard is muziekproducer. Het is de duurzame dimensie die hen motiveerde om een eerste Belgisch Repair Café te lanceren. “Het is gewoon hoog tijd dat we op een zinvollere manier met onze spullen en goederen omgaan. Consumptie mag wat minderen en het conserveren verdient wat steun. We mogen gerust wat meer stilstaan bij de wijze waarop we met de planeet en haar grondstoffen omgaan.”

Rauzer en Quinet legden al in mei heet eerste contact met de Nederlandse Stichting Repair Café. Na een succesvolle start in Amsterdam, hebben onze noorderburen intussen al 40 repair cafés verspreid over het hele land. In Londen ging het eerste repair café begin september open. “We bezochten samen met Martine Postma, de bedenker van concept, de site in Maastricht. Zo kregen we beter zicht op hoe zo’n Repair Café functioneert. De Stichting werkt helemaal Open Source. Ze hebben een praktische handleiding die goed beschrijft wat je allemaal moet doen.” De Stichting rekent hen verder niet aan voor het gebruik van de naam.

Repair Café Brussel opent voor het eerst op zondag 9 september in de Troonstraat 95 in Elsene (Brussel). Daarna kan je er telkens op de eerste zondag van de maand terecht.