Regering over plastic zakjes: "Gedragsverandering gerealiseerd"

Een passage uit het nieuwe federale regeerakkoord is wereldvreemd.

Regering over plastic zakjes: "Gedragsverandering gerealiseerd"
Photo by Daniel Chekalov / Unsplash
“De milieuheffing (zgn. picknicktaks, op wegwerptassen en –zakken, wegwerpeetgerei, platen, vellen, foliën, stroken, strippen en andere platte producten, bladaluminium) wordt opgeheven, omdat deze heffing de beoogde gedragsverandering heeft gerealiseerd waardoor de opbrengsten nog amper opwegen tegenover de administratieve kosten in hoofde van zowel de overheid als het bedrijfsleven.”

I wish. Deze passage uit het nieuwe federale regeerakkoord is wereldvreemd. Zo zou ons gedrag zijn veranderd ten aanzien van plastic zakjes. Regelmatig vergeet ik zelf een herbruikbare zak of rugzak mee te nemen naar de winkel, dus hoe is mijn gedrag dan veranderd? Er wordt hier enkel “in hoofde van de overheid en het bedrijfsleven” gedacht. Dat staat er letterlijk.

Ik ben er zeker van dat de onderhandelaars één of andere statistiek kunnen opdiepen die hun stelling bewijst maar dat woord gedragsverandering is in deze context ridicuul.

In een interview met Paul De Grauwe stelt die nog dat de overheid met fiscaliteit een krachtig en cruciaal instrument in handen heeft om de groene economie te stimuleren en de duurzame transitie mogelijk te maken. Deze regering zet dit alles in de koelkast at the stroke of a pen. Lulkoek dus.