1.000 miljard minder plastic flesjes en bekers? Hergebruik is de sleutel

Inzetten op meer herbruikbare flessen en bekers elimineert duizend miljard plastic drankverpakkingen in 2030.

1.000 miljard minder plastic flesjes en bekers? Hergebruik is de sleutel
© TURN SYSTEMS

Als we ons gebruik van herbruikbare flesjes en bekers met tien procentpunt opkrikken tegen 2030, elimineren we duizend miljard plastic drankverpakkingen. En minstens 153 miljard van die plastics komen dan niet langer in oceanen en rivieren terecht, zegt milieugroep Oceana in een nieuw rapport.

In het rapport benadrukt Oceana niet enkel de dringende behoefte aan herbruikbare drankverpakkingen als oplossing voor de wereldwijde plasticcrisis, het toont ook aan dat een relatief kleine inspanning van de consument al een gigantisch verschil kan maken. Een toename van 10 procentpunt in herbruikbare drankverpakkingen in 2030 resulteert immers in een afname van meer dan 1 biljoen (duizend miljard) plastic flessen en bekers voor eenmalig gebruik. Ook eindigen er zo naar schatting 153 miljard stuks minder plastic afval in onze waterlopen.

Hergebruik

Frisdrankgiganten zoals The Coca-Cola Company en PepsiCo hebben alvast beloofd om meer in te zetten op hergebruik van flessen tegen 2030. Oceana merkt op dat ze die beloften zeker moeten nakomen maar meer nog, dat de hele sector zich moet inzetten voor hergebruik, als we de enorme plasticvervuiling in onze zeeën willen aanpakken.  

Herbruikbare verpakking is immers een bewezen circulaire oplossing. Het kan de hoeveelheid geproduceerde plastic flessen en bekers drastisch verlagen en voorkomt dat plastics in de natuur terecht komen.

Natuur kreeg vorig jaar 21 miljoen ton plastic afval te verwerken
Plasticvervuiling bestrijden tegen 2040 kost 0,5 procent van globaal bbp, maar inactie kost nog veel meer.

Andere ideeën - die soms sterker worden gepromoot door drankproducenten - zoals het toevoegen van meer gerecycleerd materiaal aan plastic flessen - zijn niet gericht op het verminderen van plastics voor eenmalig gebruik en kunnen daarom niet tippen aan de impact van hergebruik, stelt Oceana.

Tot aan de zon, en terug

“We hebben te veel tijd besteed aan het najagen van bepaalde circulaire fantasieën terwijl enorme hoeveelheden plastic onze oceanen blijven overspoelen”, zegt Matt Littlejohn, strateeg bij Oceana. “Volgens onze berekeningen kan je een toren bouwen tot aan de zon en terug met alle plastics voor eenmalig gebruik die alleen al vorig jaar door de drankensector werden geproduceerd. Het toevoegen van gerecycleerd materiaal aan flessen en bekers zal die toren niet omverwerpen - enkel herbruikbare verpakkingen kunnen dat.”

“Volgens onze berekeningen kan je een toren bouwen tot aan de zon en terug met alle plastics voor eenmalig gebruik die alleen al vorig jaar door de drankensector werden geproduceerd.”

Hij vindt dan ook dat bedrijven en overheden moeten stoppen om “op het verkeerde paard te wedden” met recyclage, en stelt dat herbruikbare verpakkingssystemen prioriteit moeten krijgen.

Olympische Spelen

Het rapport geeft voorbeelden van landen waar zulke systemen al goed werk leveren: in de Filippijnen zit bijvoorbeeld 40 procent van alle verpakte niet-alcoholische dranken al in herbruikbare flessen.

100% Greenwash. PET-Flessen nooit “100 procent” recycleerbaar of gerecycleerd
Vijftien consumentenorgansiaties hebben bij Europa klacht ingediend tegen grote producenten van flessenwater zoals Danone, Coca-Cola en Nestlé.

Verder krijgen ook verschillende veelbelovende herbruikbare bekersystemen een duimpje van Oceana. In Amerika en Europa zijn dat onder meer TURN, r.World en Re-uz, systemen die worden gebruikt door bedrijven en organisaties zoals Live Nation, dat onlangs aankondigde dat het op veel van zijn festivals en locaties overstapt op herbruikbare bekers om de impact op het milieu te verminderen.

Het Franse Re-uz wordt de partner van de Olympische en Paralympische Spelen van 2024. Het belooft om de voetafdruk van plastic voor eenmalig gebruik tijdens de Spelen in Parijs te halveren ten opzichte van de Spelen in Londen in 2012.

Bron: IPS

Herbruikbare beker systemen:

TURN Systems | We are the world’s leading capture and reuse system
TURN is the world’s leading reusable cup system for events and businesses. On a mission to rid the planet of single-use plastics, TURN gamifies reuse with patented smart technology, providing an alternative to throw away culture that rewards consumers for making sustainable choices.
Herbruikbare beker & containers > cyclus van hergebruik Re-uz
Stap over op herbruikbaar & contacteer ons. Circulaire economie & voordelen voor organisatoren. Simpele en duurzame tools voor de evenementensector & professionelen. Duurzame actie door burgers voor een schonere planeet
Eliminate single-use waste with r.World reusable serveware system
r.World’s reusable serveware system including cups, plates, & to go containers eliminates single-use waste at your event, festival, or venue.