Shell eist schadeclaim van 8,6 miljoen dollar van Greenpeace
Shell sleept Greenpeace voor de rechter na actie op olieplatform.
Olie- en gasbedrijf Shell heeft voor het Hooggerechtshof in Londen een enorme schadeclaim geëist van milieuorganisatie Greenpeace, tenzij de organisatie al haar verdere protesten wereldwijd stopzet. De organisatie spreekt van intimidatie.
Greenpeace voerde begin dit jaar actie op het Penguins platform van Shell, de eerste nieuwe installatie die in de noordelijke Noordzee in dertig jaar. Op 31 januari klommen bij de Canarische Eilanden Greenpeace-activisten aan boord van het platform en ze bleven er dertien dagen lang.
Shell noemt die actie "onwettig en uiterst gevaarlijk". Een woordvoerder zegt dat het bedrijf het recht op demonstratie respecteert, maar dat het wel “veilig en rechtmatig moet zijn.” Shell eist voor het Hooggerechtshof in Londen dat Greenpeace voor altijd zijn protesten tegen het oliebedrijf stopzet, op zee en in havens. Zo niet kijkt de milieu-organisatie aan tegen een schadeclaim van 8,6 miljoen dollar.
Intimidatie
Greenpeace spreekt van een van de grootste juridische bedreigingen in zijn meer dan vijftigjarige geschiedenis. Een van de activisten die bij naam genoemd wordt in de claim, is Yeb Saño, directeur van Greenpeace Zuidoost-Azië. Saño, die ooit de Filipijnen vertegenwoordigde in klimaatgesprekken, probeerde zelf aan boord te klimmen van het platform en protesteerde later tegen de aankomst van de installatie in een Noorse haven.
“Als Shell weigert te stoppen met boren, weiger ik te stoppen met de strijd voor klimaatgerechtigheid.”
“Tien jaar geleden sprak ik op de klimaattop terwijl mijn eigen broer nog vermist was na de doortocht van superorkaan Haiyan”, zegt hij. “Hij overleefde het, maar hielp ook de lichamen van 78 onschuldige mensen te bergen die minder geluk hadden. Shell probeert mijn legitieme eisen te smoren: dat het bedrijf moet stoppen met de onzinnige en inhalige zoektocht naar fossiele brandstoffen en verantwoordelijkheid moet nemen voor de vernietiging van de aarde. Ik zal mij hier in de rechtbank tegen verzetten. Als Shell weigert te stoppen met boren, weiger ik te stoppen met de strijd voor klimaatgerechtigheid.”
Nieuwe ceo
Greenpeace-ceo Areeba Hamid ziet in de claim een poging om de groeiende protesten tegen het beleid van de nieuwe Shell-ceo Wael Sawan te doen verstommen.
“Onder Wael Sawan heeft Shell elke goede intentie laten varen. Het gaat volop voor een sinistere strategie die niet alleen riskant is voor aandeelhouders, maar compleet vernietigend voor de mensen aan de frontlinie van de klimaatcrisis”, zegt hij. “Nu probeert hij de mogelijkheid van Greenpeace te blokkeren om campagne te voeren, en zo probeert hij ook legitieme eisen voor klimaatgerechtigheid en loss and damage te stoppen.”
Bron: IPS