Pukkelpop rock'n'dump

Laat ons ook niet blind zijn voor de oorzaak van de jaarlijkse afvalberg op Pukkelpop.

Pukkelpop rock'n'dump
Photo by Michael Benz / Unsplash

Laat ik eerst iets duidelijk maken. De afvalberg die de pukkelpopgangers achterlieten op het terrein (en dan vooral de camping) is niet goed te praten. Maar laat ons ook niet blind zijn voor de oorzaak van deze afvalberg.

De normen en waarden van jongeren (en ik reken voor het gemak even het merendeel van de bezoekers van pukkelpop onder deze groep) zijn gevormd door de normen en waarden die we ze tijdens hun opvoeding meegegeven hebben.

In een cultuur waar geld, status en consumptie als belangrijkste maatstaven genomen worden, hebben de jongeren die hun tenten en rotzooi achterlieten volstrekt rationeel gehandeld.

Laat ons even de rekensom maken. Je koopt je ticket (€165), op voorhand neem je voldoende eten en drinken mee voor op de camping (€120), Op het festival wil je ook wel eens iets drinken of eten (€94). In het totaal kost je verblijf op dit festival dus een kleine €400 (en dit is zuinig gerekend).

De tent die je kocht om in te slapen kostte €20 (een fractie van wat je de rest van het festival zal betalen) en bij het uitpakken merkte je al dat (wat verwacht je anders voor die prijs) deze tent niet ontworpen werd om de Himalaya mee over te steken.

Ik weet niet of u ooit zo’n 2seconds-tentje heeft proberen op te plooien, maar de kans bestaat dat de helft van de stokken gebroken zijn tegen dat u hem terug in die ronde zak geduwd hebt.

Deze tenten zijn niet gemaakt om veel langer dan een jaar mee te gaan. Dus in principe heeft u de keuze om hem een festivalzomer erg intensief te gebruiken en dan achter te laten, of een kapotte tent terug naar huis te zeulen, op de zolder te leggen en de zomer toch maar richting containerpark (tegen betaling!) te brengen en een nieuwe te kopen.

Aangezien een festivalweide toch opgekuist wordt na een festival, is het vanuit economisch standpunt een pak efficiënter om de tenten op een centrale plek terug te verwerken dan decentraal terug op te halen en voor een tweede keer te vervoeren naar een verbrandingsoven.

Zolang we zelf kiezen voor de goedkoopste stroom, los van waar of hoe hij geproduceerd werd, computers afschrijven en vervangen om de vier jaar omdat dat fiscaal een logische keuze is en de verantwoordelijkheid van eigendom niet zelf durven opnemen, mogen we niet verwachten dat onze kinderen dat wel zullen doen.