Nieuw-Zeeland verbiedt als eerste land plastic wegwerpzakjes

Nieuw-Zeeland is het eerste land ter wereld dat dunne plastic zakjes helemaal verbiedt. Ook voor groenten en fruit zullen op het eiland voortaan herbruikbare alternatieven moeten worden gebruikt.

Nieuw-Zeeland verbiedt als eerste land plastic wegwerpzakjes
Photo by everdrop GmbH / Unsplash

De Nieuw-Zeelandse minister van Leefmilieu James Palmer verwacht dat het verbod elk jaar 150 miljoen plastic tassen uit circulatie zal halen, of 17.000 plastic zakken per uur.

Nieuw-Zeeland verbood plastic boodschappentassen voor eenmalig gebruik al in 2019. De nieuwe maatregel gaat nog een stap verder door ook wegwerpzakjes van recyclebaar, biologisch afbreekbaar of plantaardig plastic te verbieden. De consument wordt aangemoedigd om herbruikbare tassen mee te brengen naar de winkel.

Lees ook:

Waarom transporteren we flessenwater over de weg?
We verbrassen zoveel energie en middelen om enkel water te transporteren terwijl we een perfect, gespecialiseerd systeem hebben om dat te doen: waterleidingen en rioleringen.

De maatregel maakt deel uit van een breder plan tegen wegwerpplastic dat ook de productie, verkoop en distributie van borden, kommen en bestek voor eenmalig gebruik verbiedt. Ook plastic rietjes mogen voortaan enkel nog verstrekt worden aan mensen met een handicap of uit gezondheidsoverwegingen.

Vlaanderen

In Vlaanderen geldt sinds 2019 een verbod op gratis wegwerpzakjes in de winkel of bij de frituur. De winkelier of handelaar mag ze dus wel nog gebruiken, maar mag ze niet gratis meegeven. Enkel zeer dunne zakjes (van minder dan 15 micron), vaak gebruikt voor groenten en fruit, zijn wel nog gratis te krijgen. De overheid wil vermijden dat er voor daarvoor alternatieve verpakkingen gebruikt worden die een zwaardere milieudruk hebben.

Europa verplicht de lidstaten het gebruik van lichte plastic zakjes voor eenmalig gebruik te beperken tot negentig stuks per persoon per jaar. Tegen 2025 moet dat cijfer zakken naar veertig stuks.

Bron: IPS