José Mujica: "Als we consumeren, verspillen we ons leven"

Voormalige president van Uruguay José ‘Pepe’ Mujica: “Er is geen ecologische crisis, er is een politieke crisis.”

José Mujica: "Als we consumeren, verspillen we ons leven"
José Mujica. Screenshot, © Human the movie

Eén van de interviews in de film Human van Yann Arthus-Bertrand, is met de voormalige president van Uruguay José ‘Pepe’ Mujica. Mujica spreekt over een sober leven en hij roept mensen op zich te bevrijden van hun consumptiedrang. Minder consumeren als vrijheidsideaal.

Mujica staat bekend om zijn eenvoudige levensstijl. Het is leuk hem hier een woordje uitleg te zien geven. Wat zijn oproep zo bijzonder maakt is dat hij de link legt met politiek. In zijn visie is soberheid een goeie leidraad om om een waardengedreven politiek te voeren, juiste keuzes te maken, helderheid te bewaren in de gedachtengang, eenheid van discours en handelen.

Misschien is het geen toeval dat Uruguay opvalt als goed land om te leven… Mujica voegt er nog een opmerkelijke, tegendraadse uitspraak aan toe: “Er is geen ecologische crisis, er is een politieke crisis.” Waarmee hij stelt dat het politici wereldwijd aan moreel besef ontbreekt om de ecologische destructie “25 jaar na Kyoto!” echt op te nemen. Luttele weken voor de klimaatconferentie van Parijs #COP21 is dit een politieke boodschap die aandacht verdient.