Het is perfect rationeel als alle jongeren op Groen stemmen

Waarom zouden niet alle jongeren massaal op Groen stemmen? Dat is de enige partij die om hen geeft.

Het is perfect rationeel als alle jongeren op Groen stemmen

Volgens Peiling "De Stemming" van de VRT en De Standaard zijn de drie belangrijkste thema's voor voor de volgende verkiezingen: economie, migratie, politieke vertegenwoordiging. Misschien lijkt het op het eerste zicht niet zo maar alle drie zijn nauw verbonden met de klimaatcrisis die we meemaken.

De populisten

Klimaatverandering wakkert de migratie aan. Het ergste staat nog te gebeuren. We zullen niet anders kunnen dan daar oplossingen voor te bedenken. Dat is nu net wat kiezers bij Vlaams Belang, schijnbaar de populairste partij van het moment, nooit zullen horen. Zij minimaliseren de klimaatcrisis en bieden zero oplossingen. In hun programma wordt niet gerept over het klimaat. Complexe problemen verdragen geen populistische klaagzangen. Wat ze bij het VB vooral graag doen is wegkijken van het onderliggende probleem als het aankomt op migratie (en dat doen ze bij bijna alles). Als een migrant zijn leven riskeert in een gammel bootje, dan spelen ander dingen dan louter gelukzoeken of criminele bedoelingen? Een kiezer van deze partij wordt aan de lopende band voorgelogen en bedrogen.

De traditionele partijen

Enkel wanneer het hen uitkomt zullen de traditionele partijen op hun beurt een echte klimaatpolitiek steunen. N-VA is in hetzelfde bedje ziek als de drie anderen. Op de meeste momenten spreken ze nog het liefst over groen dogmatisme en naïviteit van 'de groenen'. Politieke commentatoren en belangengroepen zijn er als de kippen bij om dat dan te echoën. Pedant allemaal.

In het diepste van hun wezen zijn de traditionele partijen gekant tegen verandering, of kunnen ze verandering slechts in microsdoses verdragen. Populisme is niet veraf wanneer zij hun portefeuilles moeten verdedigen. Het algemeen belang telt dan niet.

Schuldverslaafd industrieel complex

Die traditionele, zogenaamde staatsdragende partijen, met hun tentakels tot in de diepste geledingen van het staatsapparaat, zijn bang geworden van hun eigen schaduw. Zij zadelden ons in de laatste decennia op met bergen schulden en hebben ons allemaal gemaakt tot schuld-junkies. Liefst wordt er zedig gezwegen over de toekomstige pensioenschuld. Eigenlijk kan je die beter bij de huidige schuld beginnen tellen. Ja, ze zijn "uitgeregeerd". Ze kunnen ook geen kant meer op. Elke noodzakelijke hervorming wordt vooruit geschoven naar de volgende generatie, tenzij Europa er de zweep op legt. Het is laks conservatisme dat ons steeds dieper in het moeras drijft, als het aankomt op de planetaire crises. Uitgewoonde politiek van een schuldverslaafd industrieel complex.

Er is trouwens nog meer dan financiële schuld. Er is ook ecologische schuld.

Er is trouwens nog meer dan financiële schuld. Er is ook ecologische schuld. PFAS in ons drinkwater, micro-plastics in de vis die we eten, fijn stof in onze longen, en ga zo maar door. Het is des te hypocriet van traditionele partijen wanneer ze Groen onvoorzichtigheid aanwrijven waar ze die zelf nooit aan de dag hebben gelegd. Waren zij niet zet toen al die ecologische verloedering heeft plaatsgevonden? Maar oh, wat houden ze er van om pauzes in te lassen als het gaat om de ecologie.

Kruidenier Alexander

Toen premier Alexander De Croo zijn uitspraken deed over het klimaat- en biodiversiteitsbeleid, stond hij twee zaken die onlosmakelijk verbonden zijn, met een kruideniersschaaltje tegen elkaar af te wegen. "Asjeblieft, overlaad de kar niet", vroeg de premier van België.

Biodiverse ecosystemen leveren diensten die noodzakelijk zijn voor ons bestaan. In een rapport van Metaforum (2010, KULeuven) over biodiversiteit worden die gratis diensten die de natuur ons geeft, gekwantificeerd: "De totale waarde van ecosysteemdiensten werd geschat op tussen 16 en 54 triljoen US dollars per jaar. Om dit in perspectief de plaatsen, vergeleken de onderzoekers dit bedrag met de totale waarde van ’het mondiaal Bruto Nationaal Product’, dat ongeveer 18 triljoen US dollar bedroeg." Misschien begrijpt een liberaal die taal beter.

'De totale waarde van ecosysteemdiensten werd geschat op tussen 16 en 54 triljoen US dollars per jaar.'

Hans Bruyninckx, voormalig directeur van het Europees Milieuagentschap (EMA), reageerde als volgt: "Er is geen tijd te verliezen want het wordt alleen maar duurder en risicovoller. En het zullen vooral de zwaksten zijn die de gevolgen van de klimaatverandering zullen moeten dragen. Er is ook geen alternatief. De ecosystemen en het klimaat hebben geen cursus economie gevolgd. Die volgen andere wetmatigheden. En vanuit de wetenschap weten we waar die naartoe gaan."

Klimaat en biodiversiteit zijn onlosmakelijk verbonden en het gaat grondig fout met de ecosystemen. Getuige daarvan de schitterende artikels over de Amazone van Ine Renson in De Standaard. Daar legt zij haarfijn uit waarom de destructie van de biodiversiteit, de capaciteit van de Amazone om CO2 op te nemen, heeft doen kantelen. De Amazone geeft netto CO2 af in plaats van ze op te nemen. Getuige nog het angstaanjagende artikel van Leen Gorissen over de gezondheid van onze oceanen. Die zijn er erg aan toe. Het leven in die oceanen is aan het instorten en daarmee is het leven van alle wezens boven water ook bedreigd.

The Green Party / UK
Photo by Nik / Unsplash

Gezonde, groene planeet

Wat we nodig hebben, zijn partijen en politici die de complexe planetaire problemen met een open vizier tegemoet treden. Die bovendien durven erkennen dat het qua zoeken naar antwoorden op al die complexe problemen, 'all hands on deck'-tijd is. En dat er 'No time to waste' is. Erkennen dat er veel onbekende onbekenden zijn. Dat vergt omwentelingen, revoluties, een nieuw paradigma, systeemverandering. Zonder ongegronde angst — al dan niet verpakt in hautaine gewichtigheid zoals bij de traditionele partijen — voor het onbekende.

Bij mijn weten is er maar één partij die systematisch met een open vizier om zich heen kijkt en dat is Groen.

Bij mijn weten is er maar één partij die systematisch met een open vizier om zich heen kijkt en dat is Groen. Ze maken het zich daarmee niet altijd even gemakkelijk. Ik heb partijkaart noch affiliatie met partijen. Maar als ik 30 jaar jonger zou zijn, dan zou ik niet twijfelen en op die partij stemmen en iedereen rondom me aansporen hetzelfde te doen. Zonder gezonde planeet hebben jongeren geen enkele toekomst. Het is dat wat ze bij Groen op de meest authentieke en eerlijke manier politiek proberen verdedigen. Met vallen en opstaan, sure. Maar is er één politieke partij in de Wetstraat te vinden die foutenvrij is? Groene partijen zijn de enige partijen die de grootste, globale crises ooit, nooit uit plat opportunisme uit het oog verliezen. Ik hoop dat zo veel mogelijk jongeren het beseffen: enkel een stem voor Groen geeft hoop.