De eetbare stad wordt zelfvoorzienend en warm

Geleidelijk aan werden alle openbare plekken van Todmorden volgeplant met kolen, aardbeien, bonen, tomaten,…

De eetbare stad wordt zelfvoorzienend en warm

Een gedeeltelijke oplossing voor het huidige en toekomstige voedselprobleem is het lokaal produceren en consumeren van voedsel. Het kweken van ons eten aan de andere kant van de wereld en het transport naar hier heeft immers een hoge kost. Lokale initiatieven waarbij mensen betrokken worden bij oogsten van voedsel hebben al succes in België, in Engeland gaan ze nog een grote stap verder.

Incredible Edible

In het stadje Todmorden zijn enkele vrouwen gaan samenzitten en vroegen zich af wat ze zelf konden doen aan de huidige complexe uitdagingen in de wereld. Ze zochten – en vonden – een thema dat universeel belangrijk is: eten. Drie jaar geleden zijn ze gestart met het project: Incredible Edible (ongelooflijk eetbaar).

Geleidelijk aan werden alle openbare plekken van Todmorden volgeplant met kolen, aardbeien, bonen, tomaten, … i.p.v. bloemen en struiken. De bloembak voor het politiekantoor, een kruidentuin langs het kanaal, een broccoliveld langs de metrolijn, … allemaal werden ze volgeplant en onderhouden door vrijwilligers. Wanneer de groenten rijp voor de oogst, mag eender wie ze plukken en meenemen naar huis.

Zelfvoorzienend en warm

De hoofdbedoeling is het bewustmaken van mensen om voedsel lokaal te kopen en zelf te kweken in de tuin, op het balkon en in bloembakken overal in de stad. Todmorden heeft het ambitieuze plan om tegen het jaar 2018 volledig zelfvoorzienend te zijn op vlak van voeding.

Maar het stopt niet bij het aanplanten van groenten in parken, parkeerplaatsen en naast het ziekenhuis. Zo is er een stuk grond geschonken door een plaatselijk tuincentrum dat uitgebouwd wordt tot opleidingscentrum voor kinderen en jongeren om te leren tuinieren en groenten kweken. Andere positieve effecten? Er is een drukbezochte lokale markt ontstaan en zelfs het toerisme is toegenomen. Daarnaast is niet alleen het verbruik van lokale producten zoals kazen, groenten, eieren en dranken gestegen, het gemeenschapsgevoel is toegenomen en vandalisme is jaar na jaar gedaald sinds de opstart van het project.

Overal groentebakken

Volgens een van de drijvende krachten Pam Warhurst kan dit soort project in vele steden worden toegepast. Momenteel is ‘Incredible edible’ opgestart in 21 andere steden in Engeland alsook projecten in Spanje, Duitsland, Hong Kong, Nieuw-Zeeland en Canada.