Zonder doel sterf je iedere dag een beetje

De mens mag op vele vlakken superieur zijn, maar als het gaat over doelgericht zijn, verdwijnt hij — vergeleken met bijvoorbeeld een boom — in het niets. Een werkpuntje voor 2021?

Zonder doel sterf je iedere dag een beetje
Photo by Mohamed Nohassi / Unsplash

Mensen werden nog nooit zo geconfronteerd met de opgelegde realiteit van het leven. Opgesloten tussen vier muren, geen vrienden om een pintje mee te drinken en geen maat om eens een goede omhelzing te geven. De enige afleiding lijkt wel die volgende online aankoop of de zoveelste aflevering van een Netflix-serie die je eigenlijk toch niet zo goed vindt.

De mens is superieur op vele vlakken maar er is één iets waarin we natuurlijke wezens nooit zullen verslaan: doelgericht zijn. Als zo’n prachtige majestueuze notenboom zijn okkernoten laat vallen en als één zo’n vruchtje besluit om een boom te worden, gebeurt er iets magisch. Weet de noot die op het punt staat om te ontkiemen welke boom die zal worden? Het antwoord is ja.

Het kleine nootje weet perfect tot welk monument het wil uitgroeien. Hoe zwaar de storm ook is, de boom blijft doorgroeien. Verminkt een onnozelaar met een kettingzaag de boom, dan herpakt de boom zich. Is er een leger van insecten dat alle blaadjes opvreet, dan groeien de blaadjes volgend seizoen gewoon terug. Zelfs al is die boom voor 99 procent dood, dat éne procent zal blijven doordoen, wat het ook kost, om opnieuw te groeien tot zijn oorspronkelijk doel: die prachtige notenboom.

Je keert toch ook niet meteen terug naar huis als je de eerste afslag mist?

Als baby weten we ook dat we willen groeien tot een volwassen mens, maar eens we dat stadium bereikt hebben, lopen we voor de rest van ons leven doelloos rond, volwassen te wezen. Nooit hebben we op school een les gekregen in “levensplannen maken” of “doelen stellen”, laat staan hoe we onze doelen kunnen verwezenlijken. De beste manier om onze doelloosheid te verbergen is door het “druk” te hebben en “bezig” te zijn. Hard te werken, van hot naar her lopen en er vooral voor te zorgen dat alle buren en facebookvrienden zien dat we goed “bezig” zijn.

In-rondjes-draaien

De COVID-pandemie legt onze on-doelen bloot, al onze voordien onzichtbare in-rondjes-draaien-patronen worden zichtbaar. Meer dan ooit wordt het duidelijk dat wij geen notenboom zijn. Wij geven als mens al op voordat we begonnen zijn met het verwezenlijken van ons doel. Als we al op het idee gekomen zijn om een doel te stellen, want ook die reflex moet eerst aangeleerd worden. Het is wetenschappelijk bewezen dat amper tien procent van de mensen in zijn doelen slaagt en dat het grote deel haar droom opgeeft bij de eerste tegenwind. De boom blijft doorgroeien bij 99 procent tegenslag, wij stoppen met groeien na een procent tegenslag.

Tijdens deze corona-reset hebben we de opportuniteit om een maatschappij van goalsetters en dromers te creëren. We moeten eerst en vooral terug leren dromen en onze dromen leren verwoorden. Deze eerste stap is niet eenvoudig in een wereld die voor velen lijkt te bestaan uit alleen maar slecht nieuws, maar de enige manier om verandering te brengen, is om de verandering die je wil eerst voor ogen te zien.

Doelen stellen is net hetzelfde als een reisbestemming kiezen, de route plannen en op reis vertrekken. Meestal keer je toch ook niet meteen terug naar huis als je de eerste afslag mist? Beeld je een wereld in waarin je omringd bent door mensen die weten waar ze met hun leven en met de maatschappij naar toe willen. Enthousiaste zielen die energie krijgen omdat ze hun dromen volgen. Beeld je in dat je een van die mensen bent.

Hoe denk je dat Nelson Mandela na 18 jaar gevangenschap de wereld heeft veranderd? Hoe Viktor Frankl na de gruwelijke opsluiting in een concentratiekamp een van de meest toonaangevende psychiaters is geworden? Beiden verkeerden in de meest erbarmelijke omstandigheden, toch werden ze iedere dag sterker. Niet door te jammeren, maar door te dromen. Ze waren zich aan het voorbereiden op hun vrijlating. Zich aan het prepareren om hun eigen leven en de wereld te veranderen.

Corona stelt weinig voor in vergelijking met waar beide mannen door gingen, al hebben we soms misschien niet dat gevoel. Laten we samen hun voorbeelden volgen en dromen van de goede dingen die we kunnen veranderen in ons eigen leven en in het leven van anderen. Zonder doel sterf je iedere dag een beetje. Laten we de teugels van het leven in handen nemen en ons voorbereiden op een schitterend 2021. Laten we onszelf klaarstomen voor een fantastisch leven, een heerlijke wereld.

Maak niet alleen nieuwjaarsresoluties, maar ook een plan om ze te realiseren.

Louis De Jaeger is tuin- en landschapsarchitect en geeft lezingen over hoeveel wij als mens kunnen leren van de natuur.