Zo radicaal is de fiets

Als je nog goede voornemens zoekt voor het nieuwe jaar, kan je die ook in je fiets vinden. Want de fiets kan een oplossing bieden voor veel problemen vandaag.

Zo radicaal is de fiets
Photo by Tobias Cornille / Unsplash

Het ligt voor de hand dat de fiets kan zorgen voor een betere en meer efficiënte mobiliteit. Die bovendien aangenamer, milieu- én mensvriendelijker is. Dat al om te beginnen.

Maar het is meer dan dat: de fiets hebben we ook zelf in handen. Het is met andere woorden een ideaal middel voor de omschakeling; voor de (r)evolutie die we nodig hebben in de wereld -op kleine en grote schaal.

Met de fiets kunnen we alles aan, op eigen houtje, vrij van de energiemarkt, de commerciële swamp en de neoliberale burgerdwang om in het gareel te lopen. Het biedt ons ook de mogelijkheid om boven het beleid te gaan staan: we staan op eigen wielen.

Als dagelijks gebruiker raak ik niet uitgepraat over de voordelen van de fiets: de vrijheid die het fietsen geeft is untouchable.

Je bent ook voortdurend in rechtstreeks contact met de omgeving: nauw verbonden met mens, milieu en dier is het begroeten eindeloos. En dat doet eenieder goed. Neem dat alvast van me aan.

De fiets is een zuivere energie-opwekker, in heart & soul.

De fiets is mede daardoor een zuivere energie-opwekker, in heart & soul. Thuisgekomen blaken van enthousiaste energie: wanneer heeft een ander voertuig je dat nog ’s gegund?! Écht gegund, dat je het voelt blijven stralen, de rest van de dag?!

Fietsend merk je ook meteen de goede kantjes van de medemens: een chauffeur die je zomaar voor laat, het kind dat zwaaiend naar je lacht in de winkelstraat, de blije ogen die je aankijken wanneer je blozend verder wielt.

En met dit voornemen mag het best wat radicaler: kies resoluut voor dat wat beter is, voor jezelf, voor de kids, voor de ander.

Radicaal kiezen voor de fiets, de revolutie, de fietsolutie. Je kan het nu, zelf.

Je zal zien dat het goed doet, tot de wortel.