Zelfgroeiend, recycleerbaar verpakkingsmateriaal op basis van paddestoelen
100% natuurlijk, meteen klaar voor de composthoop.
In deze periode rond Kerstmis wordt er een gigantische hoeveelheid cadeautjes aangekocht, wat op zich geen probleem is, alleen komt daar ook een gigantische berg afval bij kijken. Alle verpakkingspapier, plastic, piepschuim en karton kan niet of nauwelijks herbruikt worden en verdwijnt in de verbrandingsoven.
Zeker piepschuim vormt een gigantisch probleem omdat het niet alleen een vervuilend productieproces heeft, maar ook zeer slecht afbreekbaar is. Het blijft honderden jaren intact en vormt ondertussen al grote problemen in onze oceanen. Het materiaal is dodelijk voor elk dier dat significante hoeveelheden ervan opeet. Nochtans zitten er rond elk tv-scherm, computer en zelf-bouwmeubel stukken piepschuim om ze te beschermen tijdens het transport. Jaarlijks wordt zo’n 7 miljoen kilo piepschuim geproduceerd om onze goederen te beschermen.
Afbreekbare, hernieuwbare zelfgroeiende verpakking
Eben Bayer, CEO van Ecovative Design, ontdekte samen met Gavin McIntyre dat het mycelium (=schimmelwortels) van paddestoelen zich in, door en tussen zijn groeisubstraat wringt en zo de onderdelen van het substraat sterk samenhield. Hieruit is het idee ontstaan om verpakkingsmaterialen te maken die gebruikt worden in vervanging van piepschuim. Als substraat kunnen allerlei afvalproducten van de landbouw gebruikt worden zoals het kaf van graan, rijstvliesjes, …. Alles is 100% natuurlijk en alle verpakking kan na het uitpakken van de computer op de composthoop of in de groene bak.
Geen afval
Ook is het productieproces zeer eenvoudig, rendabel en milieuvriendelijk. Er zijn geen speciale machines nodig en er is geen afval (!). Hierdoor kunnen deze verpakkingsmaterialen dicht bij de gebruiker worden geproduceerd waardoor ook de transportkosten enorm verlagen.
Het is trouwens geen idealistisch bedenksel zonder economische toekomst. Grote bedrijven zoals Dell, Puma en Steelcase zijn al volop bezig met het integreren van deze nieuwe milieuvriendelijke verpakkingsmaterialen in hun productieproces. Misschien dat u dit jaar de verpakking rond uw nieuwe laptop wel gewoon bij het keukenafval kan kieperen.
Zie ook: http://www.ted.com/talks/eben_bayer_are_mushrooms_the_new_plastic.html