Wetenschappers ontwikkelen energiebesparende verf

Amerikaanse wetenschappers hebben een isolerende verf uitgevonden die huizen koeler houdt in de zomer en warmer in de winter, wat bespaart op energieverbruik en uitstoot van broeikasgassen.

Wetenschappers ontwikkelen energiebesparende verf
Photo by Roselyn Tirado / Unsplash

Bij gecontroleerde experimenten zorgde de verf ervoor dat er 36 procent minder energie nodig was voor verwarming, en 21 procent minder voor verkoeling, volgens de studie die maandag gepubliceerd werd in het vakblad Proceedings of the National Academy of Sciences.

In simulaties van een doorsnee flatgebouw, waarvan buitengevels en dak beschilderd is met de nieuwe verf, daalde het totale energieverbruik voor verwarming, ventilatie en airconditioning met 7,4 procent in de loop van een jaar.

“De energiebehoefte en uitstoot voor verwarming zullen naar verwachting afnemen dankzij een betere energie-efficiëntie, maar het gebruik van airconditioning neemt toe, vooral in zich ontwikkelende economieën in een opwarmende wereld”, zegt Yi Cui die het onderzoek leidde.

“Voor zowel verwarming als airconditioning moeten we het energieverbruik en de uitstoot globaal doen dalen om onze klimaatdoelstellingen te behalen”, aldus de ingenieur verbonden aan de universiteit van Stanford.

Verwarming en koeling van gebouwen zijn goed voor ongeveer 13 procent van het wereldwijde energieverbruik en ongeveer 11 procent van de uitstoot van broeikasgassen.

Mooie kleurtjes

Er zijn al verschillende soorten thermische isolatieverf op de markt, maar die komen meestal enkel in metaalachtige of grijze kleuren. Daardoor geraken ze maar moeilijk ingeburgerd.

De nieuwe verf bestaat echter uit twee lagen die afzonderlijk worden aangebracht. De onderste laag bevat aluminiumvlokken en reflecteert zo de infraroodwarmte. De bovenste laag is ultradun en infraroodtransparant omdat het gebruik maakt van anorganische nanodeeltjes, en is daardoor verkrijgbaar in een breed scala aan kleuren.

Om warmte buiten te houden kan de verf op buitenmuren en daken worden aangebracht. Infrarood licht van de zon - dat in gewone omstandigheden wordt opgenomen door gebouwen waardoor ze opwarmen - gaat door de kleurlaag van de verf en weerkaatst op de onderlaag. Om warmte binnen te houden, wordt de verf op binnenmuren aangebracht.

Het product is volgens de onderzoekers niet enkel geschikt voor gebouwen, maar kunnen ook gebruikt worden op andere oppervlakken om de energie-efficiëntie te verbeteren. Zo zouden koelwagens kunnen behandeld worden met de verf om de koelingskosten naar beneden te halen.

Bron: IPS