Wanneer neemt de VRT de klimaatcrisis echt serieus?

Tijdens ‘Iedereen beroemd’ maakt de openbare omroep dagelijks reclame voor TotalEnergies. Waarom?

Wanneer neemt de VRT de klimaatcrisis echt serieus?

Gisteren heb ik me op de sociale media een beetje boos gemaakt. Ik heb een stukje geschreven voor de opiniepagina van VRTNWS, maar kreeg nog geen reactie. Daarom zet ik de brief hier.

De overstromingen in Pakistan. De hitte en droogte in Europa, de ongeziene hittegolf in China, de hongersnood in de hoorn van Afrika. Jawel, over al deze fenomenen bericht de openbare omroep regelmatig. Daarbij verschijnen heel wat stukken die de link leggen tussen het extreem weer, de impact van de mens en de klimaatverandering. Je zou denken dat ze bij de openbare omroep de ernst van het probleem beseffen.

Maar blijkbaar is dit niet het geval. Tijdens ‘Iedereen beroemd’ maakt de openbare omroep dagelijks reclame voor TotalEnergies. Dit bedrijf weet al decennialang dat fossiele brandstoffen zorgen voor klimaatverandering. Omdat die kennis een bedreiging is voor de winstmarges spendeert TotalEnergies massa’s geld aan greenwashing en desinformatie. Maar er is meer. In deze tijd van exploderende energieprijzen blijkt TotalEnergies megawinsten te maken.

Toch heeft dezelfde omroep er geen probleem mee zich te laten sponsoren door dit bedrijf. Meer nog, ik lees op vrtnws eveneens dat TotalEnergies profiteert van de oorlog in Rusland door kerosine te verkopen voor de Russische bommenwerpers.

Samengevat: TotalEnergies is een bedrijf dat woekerwinsten maakt, het klimaat om zeep helpt, bombardementen mogelijk maakt en leugens vertelt. Dan zou je toch denken dat er iemand bij de openbare omroep even nadenkt alvorens een sponsordeal af te sluiten? Nee hoor, elke dag krijgen de kijkers het logo in beeld tijdens een ludiek kwisje.

Moraal van het verhaal: uiteindelijk zijn de inkomsten belangrijker dan het klimaat. Daarom krijgen we op televisie en in kranten nog steeds massa’s reclame voor terreinwagens, vliegreizen, terrasverwarmers en cruisereizen. Dit is meteen de reden waarom we geen vooruitgang boeken in de strijd tegen de meervoudige milieucrisis. Zolang de economische belangen voorrang krijgen op gezondheid en natuur blijven we koers zetten richting afgrond.

En misschien is hier ook een taak voor de overheid weggelegd. Net zoals reclame voor roken verboden is kan beslist worden om elke vorm van promotie voor fossiele brandstoffen en verbrandingsmotoren uit de publieke ruimte te bannen. Want ondertussen weten we -dankzij de uitstekende informatie van de openbare omroep- dat de schade van fossiele brandstoffen die van het roken vele malen zal overtreffen.

Vind je ook dat dit niet kan? Stuur een mail naar klachtenprocedure@vrt.be (blijkbaar moet je je volledige naam en adres meegeven om geldig te zijn)
#vrt #iedereenberoemd #greenwashing #totalenergies #klimaatramp #vrtnieuws #media

Steven Vromman publiceerde dit bericht aan de VRT eerst op Linkedin. Je vindt het hier.