Waarom we met z’n allen rock-’n-roll gardeners moeten worden

Gardening is de nieuwe drug.

Waarom we met z’n allen rock-’n-roll gardeners moeten worden
Photo by Jan Canty / Unsplash

Wat zit je je daar druk te maken, knarsende tanden voor talloze zaken.
Een motje alhier, een mosje aldaar en jij blijft beduusd achter als de sigaar.

Relax now, het tijdperk van rock-’n-rollgardening is aangebroken. Een magische wereld vol wonder en pracht gaat nu voor je open. Het enige wat je nog moet doen is stilstaan en je garden of Eden betreden.

De rock-’n-rollspirit in Vlaanderen is vrijwel onvindbaar. We zijn brave schapen die met moeite doorhebben dat we leven. Ontvlucht de kudde nu het nog kan!

An sich niets mis mee, het ligt uiteindelijk toch altijd aan de hoeveelheid. Dat de rock-’n-roll-lifestyle zo goed als dood is, kan misschien geen kwaad. Hoe je het draait of keert, die neigde toch serieus naar zelfdestructie. We moeten leren van onze voorgangers en zien dat de zwaarste gasten toch ook zijn afgestapt van hun verdovende middelen? Nu proppen ze zich vol met “superfoods” en healthy smoothies.

Het probleem met zelfdestructief-zijn is dat je het dikwijls overleeft. En daar zit je dan met een rock-’n-roll verklote lever en longen als een afgebrand bos.

Gardening is the new drug. Vandaar de nieuwe leuze:

Seks, gardening en rock-’n-roll

Seks vormt geen probleem, dat kan zelfs goed samengaan met gardening. Al zijn de rockers die twintig liefjes per week versleten uiteindelijk ook gaan beseffen dat intimiteit met één iemand toch iets waardevoller is dan bandwerk.

Op wat slaat rock-’n-roll dan nog? Op alles. We zijn vrijwillig slaaf van ons gewicht, onze rimpels, ons zweet, de gedachte aan wat iedereen van ons denkt, van onze achtertuin en vooral dan ons voortuintje. Naast dit slaaf-zijn zijn we dan ook nog eens ver-slaafd aan vanalles en nog wat, we zijn dus slaaf in het kwadraat. Woeha!

Rock-’n-roll, baby, morgen kan je in je kist liggen. Leef alsof vandaag je laatste dag is, maar tegelijkertijd ook met de mogelijkheid dat je hier nog zeventig jaar kan rond kan lopen. Kies enkele nobele levensdoelen waar je naar kunt streven, zet geluk en liefde op de eerste plaats en maak het je voor de rest zo gemakkelijk mogelijk.

De genotstuin

Een tuin dient in eerste instantie om van te genieten. Of het nu van vers voedsel is, het uitzicht op die prachtige boom, om spelletjes te spelen of om te genieten met je lief: het doet er niet toe, zolang genot op de eerste plaats staat.

Richt hem zodanig in dat je in een handomdraai ervoor kunt zorgen dat hij niet in een jungle verandert, al kan dit ook wel aantrekkelijk zijn. Wat heb je nodig? Een plekje om rustig onder de notelaar te schaken met een glaasje appelsap on the rocks? Een picknickplek? Een plek om te zonnebaden, of net om te genieten van de schaduw?

Sowieso moet er een all-you-can-eatbuffet komen: planten die je verwennen met lekkers, zonder dat je er veel voor hoeft te doen. Een zee van bloemen, zodat je kan genieten van de talloze magische insecten en vogels.

Koop vooral bomen en struiken, het is nu het ideale moment om ze te planten.

De truc ligt hem erin dat je zoveel mogelijk struiken en bomen plant. Daar heb je weinig werk aan, en als je de juiste kiest, geven ze je voedsel voor het leven. Zie het als een klein voedselbosje. Een voedselbos, en hier en daar een open vlakte waar je kunt feesten, ravotten en genieten.

Rock-’n-rollgardening is zelfs puur altruïstisch. Je helpt er de bijtjes en vlinders mee en je hebt er een positieve invloed mee op het klimaat.

Bodemonderzoek

Een tuin zelf inrichten is echt niet moeilijk. Stuur een zakje met aarde uit je tuin op naar een bodemcontroleur, die kan je vertellen welke grondsoort je hebt. Zo zet je niet per ongeluk een zandplant op kleigrond of omgekeerd, met de kans dat de helft van wat je plant volgende zomer doodgaat.

Met het bodemresultaat in de hand kan je de betere tuinhandels afschuimen en je eens goed laten gaan. Aan deze shopping spree heb je tenminste nog iets. Koop vooral bomen en struiken, het is nu het ideale moment om ze te planten.

Organiseer een groot plantfeestje met de opbrengst van de verkoop van je bladblazer, meststoffen, kalk, verticuteermachine en andere nutteloze tuingadgets.

Voor je het weet, hangt je tuin vol lekker fruit en fladderen er mooie vlinders rond. En het enige wat je moet doen, is in je tuinzetel of hangmat liggen.

Rock-’n-roll, baby!

Louis De Jaeger heeft als missie om het rock -n-rollgehalte van de Vlaming te verhogen en zoveel mogelijk land te verduurzamen. Hij doet dit met zijn landschapsarchitectenbureau Commensalist, met de #ByeByeGrass-campagne, de #LaatZeLiggen-campagne, met het Food Forest Institute en door artikels en een boek te schrijven over de toekomst van landbouw.