Waarom veranderen de oceanen van kleur?

Meer dan de helft van de oceanen wereldwijd is de afgelopen twintig jaar aanzienlijk van kleur veranderd, blijkt uit internationaal onderzoek. Dat is waarschijnlijk een gevolg van de klimaatopwarming.

Waarom veranderen de oceanen van kleur?
Photo by Silas Baisch / Unsplash

Een satelliet-spectroradiometer houdt de kleur van de oceanen al 21 jaar in de gaten en detecteert kleurverschillen die veel te subtiel voor het menselijk oog. Een groot deel van de oceaan lijkt blauw voor ons oog, terwijl de werkelijke kleur een mix van subtielere golflengten kan bevatten, van blauw tot groen en zelfs rood.

Ecosystemen

Uit de analyse van die metingen blijkt dat 56 procent van het oceaanoppervlak steeds groener is geworden, met name in tropische oceaangebieden dichtbij de evenaar. De verschuiving geeft aan dat ook de ecosystemen in het oppervlaktewater veranderen, aangezien de kleur van de oceaan een weerspiegeling is van de organismen en materialen in het water.

De kleur van de oceaan is een indicatie van wat zich in de bovenste lagen bevindt: een diepblauwe kleur betekent vaak heel weinig leven, terwijl groenere wateren het omgekeerde betekenen. Groen wijst vooral op fytoplankton: het pigment helpt het plankton zonlicht te capteren, en daarmee koolstofdioxide uit de atmosfeer op te vangen en om te zetten in suikers.

De onderzoekers kunnen nog niet zeggen hoe de mariene ecosystemen precies veranderd zijn. Maar ze zijn wel behoorlijk zeker dat de door de mens veroorzaakte klimaatverandering de hoofdoorzaak is.

Voorspellingen

Om te zien of deze trend verband houdt met klimaatverandering, werden de resultaten vergeleken met simulaties die eerder werden gemaakt voor twee scenario's: één met broeikasgassen en één zonder. Het broeikasgasmodel voorspelde dat er een significante trend zou optreden en dat deze trend veranderingen in de oceaankleur zou veroorzaken in ongeveer 50 procent van de oceanen - bijna precies wat ook blijkt uit de metingen.

“Ik heb simulaties uitgevoerd die me al jaren vertellen dat deze veranderingen in de kleur van de oceaan zullen plaatsvinden”, zegt co-auteur Stephanie Dutkiewicz, onderzoeker aan het Massachusetts Institute of Technology. “Het is dus niet verrassend, maar wel beangstigend om het nu ook in het echt te zien gebeuren. En deze veranderingen komen overeen met door de mens veroorzaakte veranderingen in ons klimaat.”

“We kunnen zeggen dat veranderingen in kleur veranderingen in planktongemeenschappen weerspiegelen, die van invloed zullen zijn op alles wat zich voedt met plankton. Het zal ook van invloed zijn op hoeveel koolstof die oceanen zullen opnemen, omdat verschillende soorten plankton daar verschillende capaciteiten voor hebben. Dus we hopen dat mensen dit serieus nemen. Het zijn niet alleen modellen die voorspellen dat deze veranderingen zullen plaatsvinden. We kunnen het nu zien gebeuren en de oceaan verandert.”

Bron: IPS