Waarom een divers ecosysteem van geld ons goed kan doen

Zeronauts Circulaire Podcast: wie is vandaag bezig met circulair ondernemen, en hoe doen ze het precies?

Waarom een divers ecosysteem van geld ons goed kan doen
Sander Van Parijs van Muntuit en Stijn Cottenier van de Roeselaarse munt Talento

Overal ter wereld verschijnen gemeenschapsmunten. Van de Bangla Pesa in Keniaanse sloppenwijken tot de Londense Brixton Pound: alternatieve munten maken een andere economie mogelijk, waarin groepen mensen waarde toe kunnen kennen aan dingen die vandaag als economisch waardeloos gezien worden, of waarmee lokale economieën weerbaarder kunnen worden. Hoe zit het fenomeen in elkaar?

Een gesprek over gemeenschapsmunten met Sander Van Parijs van Muntuit en Stijn Cottenier van de Roeselaarse munt Talento.

Sander Van Parijs van netwerk gemeenschapsmunten Muntuit: ‘Het is absurd dat we voor ons geldsysteem werken met monocultuur, terwijl we vanuit de biologie weten dat, als er iets mis is met die ene cultuur die je plant op je veld, je met een gigantisch probleem zit. Dat hebben we ook gezien bij de financiële crisis van tien jaar geleden.’

De afgelopen maanden doorkruiste freelance journalist Isabelle Vanhoutte Vlaanderen, op zoek naar verhalen van ondernemers, doeners en circulaire pioniers. Doorheen de reportages kom je meer te weten wat het precies inhoudt, die circulaire economie.
Welke oplossingen bedachten ondernemers om wat dichter bij een wereld te komen waarin geen plastic korreltjes meer in de zee terechtkomen? Waar afvalstorten wereldwijd de grondstof worden voor nieuwe producten en waar er niet meer CO2 uitgestoten wordt dan onze planeet kan verwerken?
Beluister alle podcasts via Soundcloud, iTunes of Spotify.