Waarom deelt Nestlé geen cijfers over recyclage van Nespresso capsules?
Waarom deelt Nestlé geen cijfers over de recyclage van Nespresso capsules? Met alle inspanningen die ze doen, zouden ze toch moeten kunnen uitpakken met de knappe resultaten? Is de best optie niet gewoon de capsule te schrappen uit de koffieketen?
Op de website van Nespresso doet Nestlé heel wat inspanningen om de recyclage van haar aluminium capsules in de verf te zetten. In België alleen zijn er volgens Nespresso om en bij de 700 ‘recyclagepunten’. Met zo’n uitvoerige organisatie van de recyclage van capsules zou je verwachten dat Nestlé gedetailleerde informatie zou geven over de recyclage via die recyclagepunten die in de meeste gevallen ook verkoopspunten zijn? Ze moeten toch kunnen meten wat buiten gaat en terug binnen komt?
Capacity building
Nestlé concentreert zich in haar communicatie vooral op de capacity building en zegt geen cijfers te kunnen geven omdat ze niet alle recyclagestromen in de hand hebben
Op de site van Nespresso staat:
“In 1991 is Nespresso in Zwitserland gestart met het eerste inzamelsysteem voor capsules. In 2013 hebben wij onze inzamelcapaciteit van 75% voor de recycling van gebruikte capsules bereikt dankzij de ondersteuning van de 14.000 inzamelpunten voor capsules over de hele wereld.”
Eerlijk gezegd, ik begrijp die zin niet. Wat betekent het woord “inzamelcapaciteit” hier? Volgens The Guardian heeft Nestlé in 2012 27 miljard Nespresso capsules verkocht, zijn er daar dan echt 75% volledig van gerecycleerd om er nieuwe capsules van te maken. Da’s moeilijk te geloven, zeker als het Europese gemiddelde voor recyclage van aluminium 50% bedraagt. De helft gaat dus verloren, zelfs al is het theoretisch mogelijk aluminium integraal te recycleren.
Mogen we dan concluderen dat het capsulesysteem ontzettend vervuilend is?
Geen capsule
Misschien moet de capsule helemaal uit de keten worden gehaald. Wie weet kan de prijs van de Nespresso-koffie dan wat zakken want… “in een cupje kan zo’n 5,4 gram, waardoor een kilo koffie omgerekend maar liefst 70 euro kost. Nespresso had ooit een patent op de bekende koffiecups, maar dat is het ondertussen al een tijdje kwijt.” — De Morgen (27/05/2015)
Recyclage is, als het dan toch gebeurt, een duur proces en de least best option als het om duurzaam materialenbeheer in een circulaire economie gaat. In veel gevallen kan de druk op het milieu worden opgelost met een beter design.
De bonen geven de doorslag
Voor koffie is dat eenvoudig want al heel vaak toegepast: geen capsule. In vergelijking is het veel beter koffie met filters te bereiden, aldus een studie van het Materials Science and Technologie instituut in Zwitserland. Echter, volgens die zelfde studie geven de bonen de doorslag: zijn de bonen milieuvriendelijk geproduceerd.
Daarin scoort Nestlé, als het op de koffie zelf aankomt, volgens The Guardian dan weer beter dan vele anderen met uitgebreide programma’s voor ondersteuning van landbouwers en bebossing. Als ze nu nog die capsule schrappen (en stoppen met water in plastic flessen te verkopen), komt het misschien nog goed.
Petities
Wie Nestlé wil ‘aanmoedigen’ om de vervuiling met capsules stop te zetten, kan terecht op een Franse en Duitse petitie. Of gewoon je Nespresso-slurpende mens overtuigen om het anders te doen en al zeker geen capsules in de vuilbak te gooien.