VS missen nog één ding om massaal te herbebossen: bomen

De Verenigde Staten willen miljarden bomen aanplanten in de strijd tegen de klimaatverandering. De wil is er, het geld ook, maar er nauwelijks boompjes voorhanden.

VS missen nog één ding om massaal te herbebossen: bomen
Photo by Daiga Ellaby / Unsplash

De Amerikaanse “Replant Act” zet een smak geld opzij voor de US Forest Service om in de komende negen jaar meer dan een miljard bomen te planten. Ook veel Amerikaanse steden willen meer bomen voor verkoeling, en dan zijn er nog verschillende grote initiatieven van privé-spelers en organisaties om bomen aan te planten.

Kortom, bomen planten is hot. Maar er dreigt een grote bottleneck, want de wil en het geld zijn er dan wel, maar de bomen zelf niet. Amerikaanse boomkwekerijen hebben in de verste verte niet genoeg boompjes om aan de enorme vraag te voldoen, en al helemaal niet de vereiste mix van soorten om bossen gevarieerd en veerkrachtig te maken.

“Bomen zijn een fantastische natuurlijke oplossing voor veel van onze uitdagingen, inclusief de klimaatverandering, en we moeten er dringend miljoenen planten”, zegt Tony D’Amato, wetenschapper aan de universiteit van Vermont. “Maar uit ons onderzoek blijkt dat we erbarmelijk weinig zaailingen hebben”.

Biodiversiteit

D’Amato en zijn team bekeken honderden boomkwekerijen in twintig noordelijke staten. Amper 56 van die kwekerijen konden de volumes leveren die nodig zijn voor herbebossing. De wetenschappers waren erg verrast door het “overweldigende gebrek aan zaailingen” van verschillende boomsoorten.

Boomkwekerijen blijken zich vooral te richten op een beperkt aantal soorten die populair zijn in de commerciële bosbouw, en niet op soorten die waardevol zijn voor natuurbescherming en herbebossing of klimaatadaptatie. En als de soorten al voorhanden zijn, is dat vaak in heel andere regio’s. De bomen komen dus mogelijk in een klimaat terecht dat ze niet gewend zijn, of een andere soort grond. Dat kan het succes van plantacties hinderen.

“Het aantal zaailingen is een probleem”, zegt Peter Clark, onderzoeker aan de universiteit van Vermont. “En de diversiteit vinden die we nodig hebben om ecologisch complexe bossen te herstellen – niet gewoon een aantal industriële soorten – is een nog grotere uitdaging.”

Rode spar

Neem nu de iconische rode spar. De ecologische belangrijke boomsoort, die zich over honderden kilometers uitstrekt langs het oosten van de VS, lijdt al decennia onder de klimaatverandering, plagen en ontbossing. Maar in de twintig onderzochte staten zijn maar drie kwekerijen gevonden met zaailingen van de soort, terwijl er miljoenen nodig zijn voor herbebossing.

Vorig jaar waren er amper 800 zaailingen van de rode spar beschikbaar – amper genoeg voor 1 hectare bos. Er zijn dus enorme investeringen nodig, zowel in de productie als de diversiteit van het aanbod, om dat knelpunt weg te werken.

Bron: IPS