Velo M²: modulaire cargofiets verovert Brussel

Velo M² bouwt open source bakfietsen die Brussel mee transformeren.

Velo M²: modulaire cargofiets verovert Brussel
© Velo M²

“Een kanjer van een inspiratiebron!” Dat schreef Zeronaut in mei dit jaar over de XYZ Cargo, een modulaire bakfiets van het Deense kunstcollectief N55 en designer Till Wolfer. Die boodschap hebben de Brusselaars van Urban Foxes en Soft Revolution goed begrepen. In mei immers startten de voorbereidingen voor hun Velo M², een project dat integraal gebaseerd is op het design van de XYZ Cargo.

De XYZ Cargo is de duizendpoot van de bakfietsenfamilie. Het flexibele open source design laat iedereen — mits enige technische kennis en vaardigheden — toe om de laadruimte om te bouwen. De toepassingen zijn dus eindeloos. Denk bijvoorbeeld aan de Parkcycle Swarm in Kopenhagen, waarmee eender waar in de stad pop-up parkjes worden geïnstalleerd.

Brussel veroveren

Met de Velo M² willen initiatiefnemers Bram Dewolfs en Yannick Schandené op gelijkaardige wijze de publieke ruimte in Brussel transformeren. Bedoeling is tijdelijk een kwaliteits- en betekenisvolle publieke ruimte te creëren door slechts één vierkante meter in te nemen. Qua efficiëntie kan dat tellen.

De eerste modules staan reeds in de steigers: voor de “Tati Mobile”, een cinema-installatie, en de “Brusselse wafelmodule – schalks “l’Union fait la Gaufre” genoemd, zamelen Dewolfs en Schandené momenteel geld in, onder meer via het bekende Brusselse Growfunding.

De bouw van het skelet is in handen van de handige Harry’s  van Micro Factory, een nieuwe makerspace in hartje Brussel, dat sinds deze zomer een nieuw onderkomen vond in de Micro Marché.

Timing

De Velo M² rukt vanaf maart 2015 uit met de eerste twee modules. Vanaf december gaan de ingenieurs op zoek naar batterijen — de bakfiets is elektrisch aangedreven — en begint Micro Factory aan de bouw van de fiets. Intussen gaan beide initiatiefnemers de boer op om het prototype en de mogelijke resultaten van de modules te tonen. Zo organiseren ze op 26 november tussen 16u en 21u een bike drive-by en wafelenbak in alleedukaai (tegenover Tour & Taxis).

Andere ideeën borrelen ook reeds op. Een mini-fablab module en een veggie eetstand zitten in de pipeline. Dewolfs en Schandené benadrukken dat de mogelijkheden enorm zijn en staan open voor nieuwe voorstellen. “We zoeken naar nieuwe mensen die een module willen ontwikkelen. Het concept is open source, dus iedereen kan er op voortbouwen,” zegt Schandené.

Heb je een briljant idee of wil je meer weten over dit project? Stuur een bericht naar zachterevolutie@gmail.com of geef een seintje via Facebook.