Veel Vlamingen op de Place de la République

Hoewel de grote klimaatmars niet doorging in Parijs, verzamelden vandaag toch mensen van over de hele wereld op de Place de la République.

Veel Vlamingen op de Place de la République
© Niel Staes

Hoewel de grote klimaatmars niet doorging in Parijs, verzamelden vandaag toch mensen van over de hele wereld op de Place de la République. De ene kant van het plein wordt gedomineerd door een groot bronzen beeld van Marianne, de verpersoonlijking van de Franse Republiek en haar drie centrale waarden: Liberté, Égalité en Fraternité. Het monument is nu een memorial voor de slachtoffers van 13/11.

De andere kant van het plein werd vandaag in een heel andere sfeer gedompeld. Duizenden schoenen stonden er indrukwekkend naast elkaar. Lege schoenen als symbool voor de honderdduizenden burgers die vandaag in Parijs op het appel gingen zijn. Het is spijtig hoe de zaken soms lopen. “Met dit prachtige weer had het een ongelooflijke dag moeten zijn,” hoorde ik regelmatig passeren. Het mocht niet zijn, maar ondanks het samenscholingsverbod liet de politie van Parijs de mensen toestromen op het grote plein.

Uiteraard waren er veel Fransen, maar ook veel gewone burgers van over heel de wereld  lieten hun Parijs-plan niet zo gemakkelijk varen. Onder hen ook opvallend veel Vlamingen. Uiteraard was er een grote groep van Climate Express, maar ook JNM, Jong Groen, Pulse Netwerk, …waren vertegenwoordig. Rond 12u00 verdwenen de schoenen in grote, witte zakken — op het einde van de top wordt de actie herhaald - en werd het plein omgetoverd in een bonte betoging.

Simultaan met de bijeenkomst op de Place de la République werd er een ketting gevormd langs de Boulevard Voltaire. Honderden activisten stonden hand in hand om voorbijgangers aan te spreken. Hieronder een kleine impressie van de lange ketting.

Ongetwijfeld zullen naast de vele beelden van vredevolle betogers, ook de kleine groep relschoppers vanavond de nieuwsuitzendingen halen. Ten eerste kon je niet naast de massale politie-opkomst kijken. Alle toegangswegen naar Place de la République waren streng bewaakt door tientallen agenten in zware uitrusting. Het aantal combi’s was niet te tellen. De menselijke ketting werd rond 12u30 opgebroken en rond 14u waren de meeste betogers aan het vertrekken.

Plots brak een grote groep anarchistische activisten weg van het plein en ze probeerden toch een marsbeweging in gang te zetten. Zonder succes en zonder opstootjes. Tegen 15u nam het aantal agenten nog toe en kwam het tot kleine schermutselingen met o.a. traangas en enkele arrestaties. Volgens mij stonden er op het einde inmiddels meer mensen van buiten de politiecirkel naar binnen te kijken dan andersom.

Voor mij was het een geslaagde dag. Het had allemaal véél grootser en indrukwekkender moeten zijn uiteraard, maar de geschiedenis heeft er anders over beslist. Veel dank ook aan de vele Vlamingen -Elke, Thomas, Quinten, Matthias, Jill, Niele, Brandon, Sussane, Mattijs, … en tientallen anderen- om ook de Vlaamse stem te laten horen voor een krachtig en ambitieus klimaatakkoord.