Uitstervingsalarm voor kleinste walvisachtige ter wereld

De Internationale Walvisvaartcommissie (IWC) luidt haar allereerste 'uitstervingsalarm' ooit. De Californische bruinvis, de kleinste walvisachtige ter wereld, dreigt volledig te verdwijnen als gevolg van de visserij met kieuwnetten.

Uitstervingsalarm voor kleinste walvisachtige ter wereld
© Alfokrads/Wikimedia Commons (CC BY-SA 4.0)

De Californische bruinvis of vaquita is een kleine bruinvis die alleen voorkomt in de Golf van Californië, Mexico. Er blijven slechts een tiental dieren over.

Ondanks dit zeer lage aantal gelooft de Internationale Walvisvaartcommissie nog in het voortbestaan van de soort. Maar alleen als het gebruik van kieuwnetten - een passieve vismethode waarbij grote netten in het water worden gespannen - in hun kernhabitat volledig wordt verboden, heeft deze kleine maar veerkrachtige bruinvis een kans op herstel, klinkt het.

“Het uitsterven van de Californische bruinvis is onvermijdelijk tenzij kieuwnetten onmiddellijk voor 100 procent worden vervangen door alternatief vistuig dat de vaquita en het levensonderhoud van de vissers beschermt. Als dit nu niet gebeurt, is het te laat”, schrijft de commissie in haar allereerste ‘Extinction Alert’, of uitstervingsalarm.

Totoaba-vis

Met haar waarschuwing hoopt de IWC op een bredere erkenning van de signalen van dreigend uitsterven en op brede steun voor de maatregelen die nodig zijn om de vaquita te redden.

De populatie ging van 570 bruinvissen in 1997 naar amper 10 in 2018. Sindsdien is hun aantal vrij constant gebleven, waarschijnlijk door een betere handhaving van het kieuwnetverbod en het verwijderen van netten.

Een illegale, internationale handel in totoaba-vis, die in dezelfde wateren voorkomt, bemoeilijkt echter de strijd tegen kieuwnetten in de regio.

BRON: IPS