Toekomstscenario IMF: "Wat als olieprijs 20% stijgt in 2015?"

Het olieshock-scenario

Toekomstscenario IMF: "Wat als olieprijs 20% stijgt in 2015?"
Photo by NASA / Unsplash

In de World Economic Outlook van oktober 2014 schrijft het IMF een interessant toekomstscenario met als premisse: wat als de olieprijs in de loop van 2015 met 20% stijgt. Het olieshock-scenario dat er kan komen onder invloed van het conflict met Islamitische Staat in Irak en Syrië.

Opvallend veel doom and gloom in in de World Economic Outlook (oktober 2014) van het IMF. Er wordt wel nog altijd gesproken van ‘Recovery’ maar de groeiverwachtingen worden weer naar beneden bijgesteld_

…the growth forecast for the world economy has been revised downward to 3.3 percent for this year (…) The global growth projection for 2015 was lowered to 3.8 percent.

Bij de groeiprojecties voor België gaat het IMF uit van 1,4% in 2015 en 1,2% in 2019. Zo net boven de 1% zweven is dus blijkbaar een new normal.

‘Oil Shock’

Projecties maken is rekening houden met gebeurtenissen in de echte wereld en mogelijke scenario’s bestuderen. Volgens het IMF bleef een directe, globale impact van conflicten in het Midden-Oosten vorig jaar uit. De olieprijs maakt geen vreemde sprongen. Wat als dat in 2015 anders en de olietoevoer uit Irak opdroogt door oorlog? In het rapport worden twee prognoses gemaakt_ één met enkel een piek in de olieprijs (oil shock, blauw), een tweede waarbij dat gepaard gaat met verlies aan vertrouwen (confidence shock, rood). In de tabellen hieronder zie je het effect op de groei wereldwijd.

‘Oil Shock + Confidence Shock’

In het eerste scenario gaat de wereldwijde groei met een half procent achteruit en duurt het herstel tot in 2019. Vooral landen met de sterkste afhankelijkheid van olie-import incasseren de zwaarste klappen — de auteurs vermelden enkel Japan. Het tweede scenario, Oil and Confidence shock, is veel dramatischer met een herstel dat veel langer dreigt aan te slepen. Nuttig de conflicten Islamitische Staat ook eens in die economische context te plaatsen.

En Irak?

De bevolking in Irak lijdt vreselijk onder huidige conflicten. Dat kan je hieronder zien.