Te veel gazon is dodelijk

Tijd voor de grasrevolutie: verander je gazon in een "wildlife paradise".

Te veel gazon is dodelijk
Photo by Preston Browning / Unsplash

Wetenschappers trekken aan de alarmbel omdat de insectenpopulatie nog nooit zo laag is geweest. Op zich lijkt dat goed nieuws, geen insecten meer. Toch wil je liever niet wakker worden in een wereld zonder ochtendkoffie en je favoriete chocolade. Deze twee basisingrediënten om te overleven zijn immers afhankelijk van insecten. Och ja, en ook zowat alle groenten en fruit.

We zullen niet enkel omkomen van de honger, insecten zorgen er ook voor dat zowat heel de machine genaamd aarde draait. Insecten zijn het basisvoedsel van vele grotere dieren. Als zij verdwijnen, verdwijnen vrijwel alle dieren en stuikt het hele aarde-ecosysteem in elkaar.

Het gazon is de barometer van de mentale gezondheid van de gemiddelde Vlaming. Als je geen enkel bloempje tolereert omdat je een perfect biljartveld wil, is dit wellicht omdat je beïnvloed bent door de gefotoshopte foto’s uit de tuinplayboys. Anderzijds kan je onder het juk zitten van de nieuwsgierige buur of de (schoon)mama of -papa, die ook slachtoffers geworden zijn van brainwashing door de tuinmaffia.

Laten we weigeren slaaf te zijn van ons gazon. Tijd voor een grasrevolutie!

Peloezeke

Alle wereldproblemen kan je oplossen in je eigen tuin en het antwoord op dit probleem ligt in je gazon. Willen we geen corona-maal-honderd door het verdwijnen van insecten? Pimp dan je gazon! Bijna een tiende van Vlaanderen bestaat uit tuin. Als je weet dat de meeste tuinen uit gazon bestaan, zie je dat al onze tuinen samen met hun gazongehalte een enorm grote impact hebben.

Hoe korter je een gazon maait, hoe kleiner de wortels en hoe sneller ze water verdampen.

Het is moeilijk als je jaar na jaar liefdevol je peloezeke perfect hebt gehouden, om plots te horen dat dat eigenlijk nergens voor nodig was. Dit is begrijpelijk, maar tijden veranderen. We hebben de luxe niet meer om ons gazon perfect te houden. Deze perfectie zorgt niet alleen voor de ondergang van insecten, ook voor de ondergang van onze portemonnee.

Hoe korter je een gazon maait, hoe kleiner de wortels en hoe sneller ze water verdampen. Wil je geen torenhoge waterrekeningen? Of wil je niet dat de grasmat door de droogte omgetoverd wordt tot een rosse war zone? Maai minder en laat de bloempjes staan. Bloempjes zorgen niet alleen voor minder verdamping, ze helpen ook tegen gazonziektes. Als bonus krijg je er gratis een kleurensymfonie en vlindergefladder bij.

We moeten leren houden van madeliefjes en paardenbloemen. Ze zijn niet alleen mooi en eetbaar, ook de bijtjes zijn hier enorm op verlekkerd. Plant verschillende bollen in je gazon en voor je het weet moet je niet meer naar het Hallerbos omdat je tuin vol met voorjaarsbloeiers staat. Laat enkele vierkante meter gazon eens gewoon groeien en laat je verrassen door welke zaadjes er verborgen zijn in je grasmat. Dit kan zelfs zeer stylish worden.

Nergens in de natuur vind je zo’n onnatuurlijke situatie als een Vlaams gazon. Denk dus eens na of je wel zoveel gras nodig hebt. Experimenteer eens met wat meer te genieten en wat minder te maaien. Neem deze kans en help de wereld vanuit je luie zetel.

Toch zin in actie? Doe dan samen met meer dan 3000 andere tuinen mee aan De Grootste Bloemenweide-inzaaiactie van de Benelux. Vraag gratis bloemenzakjes bij je gemeente, of koop inheemse en autochtone zakjes, en zaaien die handel!

Meer info: www.byebyegrass.eu

Louis De Jaeger is landschapsarchitect bij Commensalist, bezieler van de ByeByeGrass-campagne en medeoprichter van het Food Forest Institute.