Slaap zacht lieve rebellen

Een hart onder de riem voor rebellen van allerlei pluimage.

Slaap zacht lieve rebellen
Photo by Ehimetalor Akhere Unuabona / Unsplash

Slaap zacht lieve rebellen. Zorg voor jezelf. Laat je niet verzieken. Laat je nooit wijsmaken dat je het niet bij het juiste eind hebt. Laat het los. Zorg eerst voor jezelf en slaap nu maar. Jullie hebben gelijk. Jullie hebben het bij het rechte eind. Laat niemand je iets anders wijsmaken.

Slaap zacht Sabrine. Een zwarte stem in een witte zee van mensen, die jouw onderdrukking nooit helemaal zullen begrijpen. Witte mensen die oordelen wat racisme is en jou de les lezen over wat je wel en niet mag voelen. Die voor zichzelf rechten, vrijheid en waarheid opeisen die jouw rechten, vrijheid en waarheid belemmeren. Gewoon omdat zij met meer zijn. Je bent wellicht zo moe.

Slaap zacht Gloria. Een jonge vrouw die bijna stierf aan een illegale abortus. Omdat een witte paus in Rome het pro-abortusreferendum in Argentinië veroordeelde. Jij wordt beschimpt en veroordeeld door de stem van de macho. En toch: je hebt het bij het rechte eind. Enkel jij beslist wat er met je lichaam gebeurt. Vrouwen sterven dagelijks aan de gevolgen. Jij hebt gelijk! En toch ben je waarschijnlijk zo ongelooflijk moe.

Ik wil niet weten wat men jou heeft aangedaan in de staatsgevangenis: wie je betast, geslagen of verkracht heeft. Maar je hebt gelijk.

Slaap zacht Linde. 24 jaar en gebombardeerd tot een woordvoerster van Extinction Rebellion. Met het laatste traangas nog in je ogen werd je geridiculiseerd door de TV-coryfee van de VRT. Maar je hebt gelijk. We gaan met zijn allen de verdoemenis in en niemand luistert nog naar marsen. Het is je democratisch recht om burgerlijk ongehoorzaam te zijn. Het geweld van de onderdrukking was buitenproportioneel, laat niemand je iets anders wijsmaken. Ik weet dat je ongelooflijk moe bent.

Slaap zacht Amaya. Studente geneeskunde en staatsvijand van Daniel Ortega, held van de revolutie. Jij mocht daar zijn! Jij mocht daar protesteren! De hele bevolking volgt jou! Ik wil niet weten wat men jou heeft aangedaan in de staatsgevangenis: wie je betast, geslagen of verkracht heeft. Maar je hebt gelijk. Je stem en je lichaam werden onderdrukt. Je werd verplicht een zwijgplicht te ondertekenen, maar je hebt gelijk! Je bent wellicht zo moe.

Slaap zacht Kyra. Door de media opzij geschoven tot je vriendschap uit elkaar viel. Nooit werd geluisterd naar wat je te zeggen hebt en toch: je hebt gelijk. Je hebt het bij het rechte eind. Keer op keer belachelijk gemaakt door vastgeroeste geesten die “rationeel” denken. Die jou ridiculiseren en proberen te breken. Doelbewust, Kyra. Maar je hebt gelijk. Je hebt het bij het juiste eind! En toch ben je wellicht zo moe.

© adbusters.org

Slaap zacht Claudia. Je vader werd vermoord tijdens het regime van Pinochet. Vandaag wordt jij geslagen, betast en beschimpt door zijn neoliberale opvolger. Omdat je samen met 1 miljoen Chilenen op straat komt om gehoord te worden. Omdat je je weigert neer te leggen bij de onderdrukking. Onderdrukking van een economisch systeem dat mensen letterlijk aan de kant schuift tot ze de afgrond invallen.

Geef niet op.

Een systeem dat onderdrukten tegen elkaar blijft opzetten. Armen tegen vluchtelingen. Klimaatactivisten tegen gele hesjes. Feministen tegen moslima’s. Rebellen tegen rebellen. En ze slagen er wonderwel in, lieve rebellen. Mannen aan de macht met mooie wagens en dure pakken beslissen keer op keer hoe het leven van ons allen eruit zal zien. Omdat zij er alle baat bij hebben dat jullie onderling bekvechten. Dat jullie geridiculiseerd, gebroken en verkracht worden. Dat jullie zo moe worden dat je uiteindelijk huilend opgeeft en in de plooien van een ongelijke maatschappij wegzakt. Leeggezogen en futloos, apathisch en uitgedoofd.

Weet dat men je ridiculiseert om je te breken. Weet dat je altijd de zwakste stem zult zijn in een zee van machtige mensen die je niet serieus nemen. Weet dat zij blind zijn.

Slaap zacht. Geef niet op. Jullie hebben het bij het rechte eind. Weet dat men je ridiculiseert om je te breken. Weet dat je altijd de zwakste stem zult zijn in een zee van machtige mensen die je niet serieus nemen. Weet dat zij blind zijn. Blind gemaakt door een wereld waar onderdrukking en ongelijkheid standaard zijn. Een wereld die mensen breekt die verandering willen brengen. Maar jullie zijn de enige hoop. Weet dat je inspiratie, warmte en energie geeft aan zoveel rebellen die blijven opkomen voor het goede. Voor altruïsme. Voor een samenleving en een planeet in evenwicht. Jullie inspireren alle andere rebellen om hetzelfde te doen.

Maar zorg nu eerst voor jezelf. En slaap nu maar. Jullie moeten zo ongelooflijk moe zijn.