SHOCKING! Koolstoftaks is economisch én ecologisch succes

Koolstoftaks is geen "job killer".

SHOCKING! Koolstoftaks is economisch én ecologisch succes
Photo by Nik Shuliahin 💛💙 / Unsplash

Het invoeren van een koolstoftaks in Brits Columbia (B.C.), Canada, blijkt een milieu en economisch succesverhaal. In tegenstelling tot de gevreesde “job killer” bewees de maatregel hoe één van de grootste globale uitdagingen van onze tijd aangepakt kan worden: het uitbouwen van een welvarende economie met zeer lage CO2-uitstoot.

Het verhaal

B.C.’s taks werd ingevoerd in 2008 en omvat de meeste types van brandstofverbruik en koolstofuitstoot. Oorspronkelijk was de taks laag (10$ per ton CO2, ongeveer de uitstoot van een jaar met de wagen rijden) en steeg langzaam tot het huidige 30$ per ton.

De taks was wettelijk geïmplementeerd als een inkomens-neutrale taks, waardoor een aantal andere taksen verlaagd werden.

In de praktijk verlaagde B.C. hier bovenop nog 760 miljoen dollar extra aan inkomen- en andere taksen.

Laagste inkomenstaks van Canada

Het resultaat is dat belastingbetalers het grootste voordeel halen. Brits Columbia heeft nu de laagste inkomenstaks van Canada met extra maatregelen voor lage inkomens en landelijke inwoners.

De taks is redelijk effectief geweest in het doen dalen van het brandstofverbruik: een daling van 16% versus een stijging van 3% in de rest van Canada. Ook heeft de verandering van het taksregime een licht positieve werking gehad op de economische groei met een GDP voor B.C. dat lichtjes boven de rest van Canada ligt.

Globaal voorbeeld

De resultaten hebben geleid tot aanbevelingen van het OECD, de Wereldbank en The Economist.

Het toont aan dat het competitief interessant is om een voortrekker te zijn in het vormgeven van een 21ste eeuwse maatschappij die de werkelijke kosten van koolstofconsumptie internaliseert.

Een uitgelezen kans voor de nieuwe visionaire alliantie om een positief verschil te maken!