Schenk voor kerst een stukje Virunga Nationaal Park

Steun het Virunga Nationaal Park in Congo!

Schenk voor kerst een stukje Virunga Nationaal Park
Photo by Luc Huyghebaert / Unsplash

Joepie, de gezellige kerstdagen komen snel dichterbij! Daarbij hoort natuurlijk ook de jaarlijkse zoektocht naar pakjes. Sommigen beklagen zich de moeilijke zoektocht naar een geschikt geschenk, maar de keuze aan cadeaus is niet meer dan een luxeprobleem. Wel, voor de moeilijke zoeker een cadeautip die zeker de moeite waard is: steun het Virunga Nationaal Park te Congo!

Het park werd in 1925 gesticht, in het toenmalige Belgisch-Kongo, als Nationaal Albert Park (naar koning Albert I van België) en was daarmee het eerste nationaal park van Afrika.

Hierbij meteen vijf goede redenen om Virunga te steunen_

  1. In het park leven vele diersoorten die met uitsterven bedreigd worden. Het bekendst zijn de extreem zeldzame berggorilla’s. De parkdirecteur is de Belgische prins Emmanuel de Merode; hij leidt een team van ongeveer 700 gewapende parkwachters. Hun inspanningen zijn niet zonder gevaar. In april 2014 werd de prins in een hinderlaag gelokt en door een groep gewapende mannen beschoten.
  2. In 1979 is Virunga door UNESCO op de werelderfgoedlijst geplaatst. In 1994 werd de status veranderd naar ‘bedreigd’. Stroperij en illegale houtkap voor de productie van houtskool vormen een grote bedreiging voor het park. De Britse oliemaatschappij Socco International zorgde de afgelopen jaren ook voor verhitte gemoederen met haar zoektocht naar olie in het park. Gelukkig hebben ze hun onderzoek naar mogelijke oliewinning ondertussen stopgezet.
  3. Het park ligt in een zeer onstabiele regio, met rebellen en stropers die het gebied regelmatig binnendringen. De kracht van het project ligt in de combinatie van natuur en cultuur. De plaatselijke bevolking wordt nauw bij het project betrokken. Zo zorgt het park voor jobs en enige stabiliteit in de regio. Onlangs werden er nog 108 nieuwe park rangers opgeleid, waaronder ook 2 vrouwen.
  4. Ook vanuit België groeit de steun. Zo loopt er momenteel het programma ‘Flying doctors’ op één waarin 3 geneeskundestudenten en een West-Vlaamse piloot een medisch evacuatievliegtuig van Brussel naar Virunga brengen_ het bekijken waard!
  5. Zelfs Leonardo Di Caprio en Netflix steunen de documentaire en meer bepaald het hele Virunga project, als dat geen argument is!

Gewoon doen dus!