Ride the Tide: Climate Express fietst langs overstromingslijn naar Klimaatmars

Tobe Baeyens (Climate Express): “Onder de waterlijn is de meerderheid van de Vlamingen bezorgd om het klimaat”

Ride the Tide: Climate Express fietst langs overstromingslijn naar Klimaatmars
© Climate Express

Climate Express organiseert ook dit jaar Ride the Tide, een driedaagse op de fiets langs laaggelegen gebieden met toenemend overstromingsgevaar. De fietskaravaan vertrekt op 21 oktober in Poperinge en komt op 23 oktober aan in Brussel, op tijd voor de klimaatmars die dag. “Wij volgen een fictief overstromingsgebied op onze route”, zegt Tobe Baeyens van Climate Express. “Dat houdt natuurlijk verband met de stijgende zeespiegel en klimatologische omstandigheden die steeds intensiever worden.”

“Als je naar de kaart kijkt, zie je dat er langs onze hele kustlijn, die het binnenland beschermt, gevaar dreigt. Ook in de achterliggende gebieden in West- en Oost-Vlaanderen verhogen daardoor de risico’s voor wateroverlast. Bovendien is er een groeiende kans voor intense regenperiodes en -buien.”

Climate Express probeert ook de gemeentes die ze aandoen te betrekken. Zo zal de schepen van Poperinge spreken op ons startevent. Dat toont aan dat ze met de problematiek bezig zijn.

“De fiets verbindt. Samen fietsen is recreatief en duurzaam tegelijk.”

Wat begon als een initiatief om met een grote groep klimaatactivisten een trein in te huren om naar de COP-conferentie van Parijs te trekken, is zich steeds meer gaan toespitsen op acties met de fiets, misschien wel hét symbool van duurzame mobiliteit. “De eerste keren reden we met de fiets naar de klimaatconferenties in Parijs en Bonn. De fiets verbindt. Samen fietsen is recreatief en duurzaam tegelijk.”

© Climate Express

Momentum

Het is de tweede keer dat Climate Express Tide the Tide organiseert in de aanloop naar de klimaatmars. “Met deze tweede Ride the Tide bouwen we mee het momentum op naar de klimaatmars op zondag 23 oktober in Brussel, samen met de andere leden van de klimaatcoalitie. Andere organisaties binnen de Klimaatcoalitie doen dat ook, merken we. Zo zullen de Grootouders voor het Klimaat ook een fietstocht organiseren en plannen wij ook een ontmoeting met het Gents Milieufront op zaterdagavond, wanneer we in Gent zijn met Ride the Tide. Met mensen van Critical Mass hebben we dan weer contact om meer fietsers warm te maken voor Ride the Tide.”

De eerste editie van Ride the Tide kon je klein én groot tegelijk noemen. “De groep van mensen die het hele traject – toen een vijfdaagse op de fiets – heeft afgelegd was beperkt tot 15 mensen. Andere fietsers reden een stukje van het traject. En bij de aankomst in Antwerpen waren we met meer dan 100 fietsers”, legt Tobe Baeyens uit. “Het mooie aan de rit was misschien vooral dat we onderweg heel wat mensen en vooral heel veel schoolkinderen hebben gezien. We organiseerden stops in scholen om daar uitleg te geven over ons initiatief. Uiteindelijk ontmoetten we onderweg zo’n 3 à 4.000 mensen.”

Tobe Baeyens (met de waterlijn over zijn gezicht geschilderd). © Climate Express

“Dit jaar rekenen we toch op een kerngroep fietsers van zo’n 50 mensen. We organiseren opnieuw stops langs het traject om mensen te ontmoeten. Bedoeling is dat we onderweg in Brugge en Gent leegstaande schoolgebouwen vinden waar we binnen kunnen kamperen, ieder met zijn matje en slaapzak. Door op die manier samen te overnachten op één plaats krijg je een groepsgevoel en leer je elkaar wat beter kennen. Dat schept een band. ”

Dat toewerken naar de klimaatmars is voor een organisatie als Climate Express in meerdere opzichten belangrijk. “Door het momentum van de klimaatmars is het voor ons, een organisatie van vrijwilligers, makkelijker om mensen te mobiliseren want je werkt naar iets toe dat deel uitmaakt van een groter geheel en met een duidelijk streefdoel.”

De Klimaatmars #WalkForYourFuture van 23 oktober dient op haar beurt om druk uit te oefenen op het beleid in de aanloop naar de COP27 in Sharm El-Sheikh (Egypte) van 6 tot 18 november dit jaar. Wat is de impact nog van zo’n mars? Kan je er nog mensen mee overtuigen?

“Ik vind persoonlijk dat wij makkelijk onderschatten hoe de gemiddelde Vlaming tegenover de klimaatverandering staat. Onder de waterlijn is de meerderheid van de Vlamingen wel degelijk bezorgd.”

“Ik vind persoonlijk dat wij makkelijk onderschatten hoe de gemiddelde Vlaming tegenover de klimaatverandering staat. Onder de waterlijn is de meerderheid van de Vlamingen wel degelijk bezorgd om het klimaat. Wij hebben bijvoorbeeld contact met boeren in West-Vlaanderen die zich heel wat zorgen maken over de potentiële verzilting van hun landbouwgronden. Dat zijn reële gevaren waar mensen mee te maken krijgen. Mensen die je niet op de eerste rij verwacht als het gaat om het klimaat.”

1,5°C

“Niet iedereen neemt daarom deel aan de mars maar dat hoeft niet. De mars is een goede gelegenheid om nog eens duidelijk te maken aan een hele grote groep Belgen— en zeker aan het beleid — hoe slecht we ervoor staan met het huidig klimaatbeleid en wat de reële gevaren zijn. Voor ons moet de opwarming tot goed onder 1,5°C beperkt worden. We gaan tegelijk voor een sociaal rechtvaardig en herverdelend beleid, zodat draagvlak voor de nodige verandering tot stand kan komen. Te vaak worden we om de oren geslagen met een soort zelfgenoegzaam refrein over hoe goed we het al niet doen. Met de klimaatmars geven we een duidelijk signaal over hoe de zaken er echt voor staan: er is echt wel iets grondig mis. En er is veel meer nodig om daar structureel iets aan te doen.”


Meer info over Climate Express en inschrijven kan via de website:

Climate Express - Climate Express
Welkom bij Climate Express Climate Express mobiliseert en brengt individuen en organisaties samen om actie te voeren voor een wereld met sociale rechtvaardigheid in balans met de draagkracht van de aarde. Wij zijn een politiek ongebonden burgerbeweging, die ijvert voor een sociaal rechtvaardige tran…

Het is ook mogelijk om in te schrijven voor een deel van het traject.


Ontdek ook:

home2 - Grootouders voor het Klimaat
Grootouders voor het Klimaat vzw Een leefbare wereld voor onze kleinkinderen Grootouders voor het Klimaat is een ongebonden burgerbeweging van gewone mensen die bezorgd zijn om de klimaatverandering en de gevolgen ervan voor toekomstige generaties. Wij, Grootouders voor het Klimaat zijn niet alleen…
Gents Milieufront VZW
Gents MilieuFront (GMF) is een regionale milieuvereniging uit Gent die via positieve acties het leefmilieu en duurzame mobiliteit een duwtje in de rug wil ...
Critical Mass Belgium
Critical Mass Belgium, Brussels Hoofdstedelijk Gewest. 904 vind-ik-leuks · 29 personen praten hierover · 127 waren hier. Three things unite all Belgians: fries, beers and riding together in a...