Ook vrouwen worden minder vruchtbaar

Niet enkel mannen, maar ook vrouwen hebben de afgelopen decennia hun vruchtbaarheid zien dalen. Enkel dankzij vruchtbaarheidsbehandelingen is de afname van het aantal geboortes deels opgevangen geworden, zegt een Noorse studie in PlosOne.

Ook vrouwen worden minder vruchtbaar
Photo by Paolo Chiabrando / Unsplash

Dat mannen steeds vaker kampen met vruchtbaarheidsproblemen, is al langer bekend. Vaak wordt geopperd dat mannelijke onvruchtbaarheid - door een afname van de kwaliteit van het sperma- te wijten is aan verslechterende milieuomstandigheden en onze moderne levensstijl, maar ook hormoonverstorende chemicaliën in veelgebruikte producten in onze huidige maatschappij worden met de vinger gewezen.

Uit de nieuwe studie van de Arctic University of Norway blijkt nu dat ook vrouwen hun vruchtbaarheid zien dalen.

Volgens de resultaten kregen vrouwen in de afgelopen eeuw namelijk steeds vaker met vruchtbaarheidsproblemen te maken, en hun aantal vorderde met de tijd. Ongeveer zes procent van de vrouwen geboren tussen 1959 en 1975 kampte met onvruchtbaarheid, terwijl dat voor de vrouwen met een geboortedatum tussen 1916 en 1955 nog maar 4 procent was.

Dat vrouwen het krijgen van kinderen uitstellen, is wellicht een van de redenen. Het is namelijk zo dat de body mass index kan toenemen met de leeftijd, en dat zwaarlijvigheid invloed heeft op de vruchtbaarheid. Maar ook de vrij recente trend voor koppels om bewust niet voor kinderen te kiezen, beïnvloedt de cijfers.

Opvallend is wel dat doeltreffende voortplantingstechnieken zoals IVF een deel van de toename van de onvruchtbaarheid weer hebben kunnen opheffen. Zo heeft 58 procent van de onvruchtbare vrouwen die tussen 1966 en 1975 zijn geboren, alsnog een gezond kind op de wereld kunnen zetten. Voor deze groep vrouwen waren voortplantingstechnieken goed voor een groei van de bevolking van 3,3 procent. Vandaag ligt dat al op ongeveer 5 procent.

Bron: IPS