“Ontbossing Amazone meer dan gehalveerd”

De ontbossing in het Amazonewoud is in vergelijking met juli vorig jaar meer dan 60 procent gedaald. Dat zegt de Braziliaanse minister van Leefmilieu in de Britse krant The Guardian.

“Ontbossing Amazone meer dan gehalveerd”
© Amazônia Real cc-by-2.0

Een jaar geleden ging het nog hard: onder de uiterst-rechtse president Jair Bolsonaro bereikte de ontbossing ongekende hoogten. Maar de nieuwe regering van Luiz Inácio Lula da Silva gooit het over een heel andere boeg: ze greep in tegen landgraaiers en illegale mijnbouw en bakende nieuwe inheemse gebieden en natuurreservaten af.

Met succes, zegt de Braziliaanse minister van Leefmilieu Marina Silva: de ontbossing is met meer dan 60 procent afgenomen. Exacte cijfers zouden de komende dagen gepubliceerd worden.

Regionale top

Silva doet de uitspraken in aanloop naar een regionale top over ontbossing, die volgende week in het Braziliaanse Belém gehouden wordt. Landen als Colombia, Bolivia, Peru, Ecuador, en Venezuela zullen daarbij aanwezig zijn.

De landen zoeken er naar manieren om het regenwoud te beschermen, niet alleen tegen mijnbouw, houtkap en veeteelt, maar ook tegen de impact van de klimaatverandering en bosdegradatie. Van het Amazonewoud dat vandaag nog overeind staat, is immers al een derde aangetast door menselijke activiteiten en droogte, bleek begin dit jaar nog uit een studie in het tijdschrift Science.

Bron: IPS