Notpla is het eerste en enige single-use verpakkingsmateriaal dat écht plasticvrij is

Notpla is het eerste en op dit moment enige materiaal dat is erkend als écht plasticvrij.

Notpla is het eerste en enige single-use verpakkingsmateriaal dat écht plasticvrij is
© NOTPLA

De op zeewier gebaseerde verpakking van Notpla is nu "het eerste en enige" materiaal dat is erkend als plasticvrij onder de Europese richtlijn rond ‘Single-use plastics’. De Nederlandse overheid erkent Notpla ook als de eerste en enige volledig plasticvrije verpakking in Nederland.

De Nederlandse Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) citeerde duizenden eerder geteste materialen die als plastic zijn geclassificeerd. Hieronder ook heel wat materialen die zichzelf "plasticvrij" noemen maar toch microplastics bevatten.

De op natuurlijk zeewier gebaseerde verpakking van Notpla is het eerste en op dit moment enige materiaal dat is erkend als echt plasticvrij, na een beoordelingsproces van negen maanden. Het gerenomeerd adviesbureau Eunomia Research & Consulting bevestigde de resultaten.

Notpla maakt gebruik van natuurlijke extracten uit zeewier die de vet- en vochtbestendigheid bieden die voedselverpakkingen nodig hebben om hun functie te vervullen, zonder enige chemische modificatie.

Conventionele verpakkingen en bioplastic alternatieven bevatten meestal coatings op benzinebasis die niet biologisch afbreekbaar zijn en schadelijke gifstoffen kunnen afgeven. De op zeewier gebaseerde oplossing van Notpla kan worden gerecycled met bestaande papierstromen of thuis worden gecomposteerd.

Omdat de verpakking 100% plasticvrij is, is geen plasticbelasting van toepassing, wat betekent dat bedrijven en consumenten er direct voordeel van zullen zien.

© notpla
© Notpla
© NOTPLA

Notpla heeft een samenwerking met de Nederlandse fabrikant Conpax aangekondigd voor de distributie van plasticvrije voedselverpakkingen in de Benelux. Het partnership is gericht op het vervangen van minimaal 15 miljoen single-use plastics.

Het partnership is gericht op het vervangen van minimaal 15 miljoen single-use plastics.

Pierre Paslier, medeoprichter van Notpla: "We zijn verheugd dat onze coating op basis van zeewier wordt erkend als volledig compliant met de EU-richtlijn voor kunststoffen voor eenmalig gebruik."

Bronnen: Foodbev.com, Foodingredientsfirst