NASA brengt CO2 haarscherp in beeld

Verbluffende beelden van NASA’s supercomputer brengen de verspreiding van CO2 in onze atmosfeer in beeld.

NASA brengt CO2 haarscherp in beeld

Verbluffende beelden van NASA’s supercomputer brengen de verspreiding van CO2 in onze atmosfeer in beeld. De Nature Run simulatie produceerde bijna vier petabytes, zo’n 4000 terabytes, aan data en nam maar liefst 75 dagen tijd in beslag.

De simulatie visualiseert de periode van mei 2005 tot juni 2007 en is dus niet up-to-date met de laatste metingen. Zoals je las op Zeronaut, doorbraken we dit voorjaar de grens van de 400 ppm CO2. Die grens is in deze simulatie voorgesteld met donkerroos en komt niet voor in de video. Toch is dit veruit de meest gedetailleerde simulatie die er ooit werd gemaakt. In de toekomst rekent NASA wel op snellere en meer accurate metingen dankzij de Orbiting Carbon Observatory-2 (OCO-2) satelliet die in juli werd gelanceerd.

NASA deelde de video op YouTube maar er is ook een video ter beschikking met een voice-over die alles prachtig uitlegt. Die video en ander materiaal vind je hier terug. Absolute aanrader.

“While the presence of carbon dioxide has dramatic global consequences, it’s fascinating to see how local emission sources and weather systems produce gradients of its concentration on a very regional scale,” zegt Bill Putman, wetenschapper aan het NASA’s Goddard Space Flight Center. “Simulations like this, combined with data from observations, will help improve our understanding of both human emissions of carbon dioxide and natural fluxes across the globe.”

Lees zeker het bijhorende artikel op de NASA website voor meer informatie over de video en hoe deze tot stand kwam.

Foto: NASA’s Goddard Space Flight Center