N55, modulaire cargofiets aan zachte prijs

Ontdek een modulaire vrachtfiets.

N55, modulaire cargofiets aan zachte prijs
© N55

Lowtech Magazine schreef onlangs een boeiend artikel over vrachtfietsen. Daarin verwezen ze onder andere naar de modulaire fiets van N55. De XYZ Cargofietsen van het Deense collectief N55 en designer Till Wolfer verdienen onze speciale aandacht. Na meer dan twee jaar onderzoek en ontwikkeling bieden ze twee “modulaire” vrachtfietsen te koop aan, voor scherpe prijzen.

De tweewielige XYZ Cargo Bike met 90 kg laadvermogen (type long-john) kost 1.350 euro, terwijl de driewielige XYZ Trike met 150 kg laadvermogen 1.600 euro kost. Dat is ongeveer de helft goedkoper dan gelijkaardige vrachtfietsen op de markt.

© N55
© N55

De lagere prijs is grotendeels het gevolg van de gebruikte technologie. Het kader van de modulaire vrachtfiets is niet op een traditionele manier gebouwd. Bij een conventionele fiets is er één dragende buis, terwijl de modulaire vrachtfiets is opgebouwd uit een orthogonaal spaceframe van rechthoekige, standaard aluminium buizen van verschillende lengte.

In de buizen worden gaten geboord, waarna ze aan elkaar worden gezet met bouten en moeren. Er moet niet gelast worden. Voor de montage van de fiets zijn slechts eenvoudige gereedschappen nodig zoals een metaalzaag en een boormachine.”

Wat een kanjer van een inspiratiebron!