Met #HackingBugs aan autonomie en creativiteit winnen
Vertrouwen in zogezegd duurzame producten kunnen we niet meer, zeker na het Volkswagen schandaal.
Er is iets verloren gegaan in onze maatschappij. Om eerlijk te zijn, er zijn meerdere dingen verloren gegaan. Vertrouwen in zogezegd duurzame producten kunnen we niet meer, zeker na het Volkswagen schandaal. Maar ook ons individueel zelfbeschikkingsrecht, onze autonomie erodeert stukje bij beetje.
Het is tijd om een vervolg te breien op duurzaamheid 1.0. 1.0 gaat uit van één richtingsverkeer, van expert via producent naar consument. Binnen deze benadering wordt duurzaamheid meestal op tastbaar niveau bepaald. Gekoppeld aan de vele normeringen zorgt dit ervoor dat oplossingen meer en meer op elkaar lijken. Daarnaast zijn we vergeten hoe we ons eigen huishouden zelf-ondersteunend kunnen maken. We weten niet meer hoe we zelf onze eigen kleren kunnen herstellen, hoe schorseneren smaken of dat onze tuin eigenlijk de ideale locatie is voor de productie van onze eitjes.
Opbouwen
Het is tijd voor over te gaan op duurzaamheid 2.0. Bij 2.0 is het aan de gebruikers om het duurzaamheidskarakter van oplossingen vorm te geven. De traditionele ‘consumenten’ worden ‘producenten’ van de toepassingen voor hun eigen huishouden. Hierbij is er naast het tastbare niveau ook ruimte voor de zachte facetten zoals ervaring van geluk of rust. Is er een defect of een fout in het ontwerp, dan kan je dit zelf eenvoudig en snel aanpassen. Door ideeën en ontwerpen te delen met anderen ontstaat een grote diversiteit aan oplossingen. Heb je weinig middelen (tijd, materiaal, ruimte, etc) dan kan je al tot werkbare oplossing komen. Heb je veel middelen dan kan je het voor jou optimaalste huishouden opbouwen. Met een focus op ‘opbouwen’ i.p.v. als consument samenstellen.
Blockchain
Wij geloven dat wat verloren is gegaan op een creatieve en collectieve manier terug in leven geroepen kan worden! We’re #HackingBugs in ons persoonlijk leven! En dit mag je vrij letterlijk nemen. Door een combinatie van uitmuntend zijn, speelsheid, handigheid en exploratie willen we met Domestic Bugs Gentenaars inspireren en activeren om thuis insecten te kweken en eten. Dit peer-to-peer initiatief is gestart met beperkte middelen en laten we organisch groeien. De komst van The Blockchain zou onze droom kunnen waarmaken om deze benadering wereldwijd te verspreiden.
En #HackingBugs kan nog grootser! Onder bugs kan je naast insecten ook de errors of beperkingen van ‘het systeem’ begrijpen. #HackingBugs heeft vele invullingen, denk maar aan the tiny house movement of de sugru community. Centraal staat creativiteit en autonomie. En oplossingen kunnen bovendien zeer snel tot stand komen!
Ga jij net zoals ons ook over tot #HackingBugs?