Meer plastics dan vislarven in Oostenrijkse Donau
Toen Oostenrijkse wetenschappers onderzoek deden naar de verspreiding van vislarven in de Donau, deden ze enkele vreemde vaststellingen.
Toen Oostenrijkse wetenschappers onderzoek deden naar de verspreiding van vislarven in de Donau, deden ze enkele vreemde vaststellingen. Ze vonden meer plastics in hun netten dan vislarven. Volgens hun eigen ramingen voert de Donau dagelijks 4,2 ton plastics naar de Zwarte Zee.
Bij het onderzoek, dat plaats vond op verschillende plaatsen in het Donau-Auen Nationaal Park tussen Wenen en Bratislava, werd gewerkt met netten aangepast om vislarven van 5 à 15 mm te vangen. De vangst van plastics was beter dan van vislarven. De locatie is belangrijk omdat de Donau nog doorheen een hele reeks andere landen vloeit na de passage in Oostenrijk.
Het grote merendeel van de opgevangen plastics waren industriële grondstoffen zoals pellets: 79.4%. Wat de auteurs tot de hypothese leidt dat verliezen bij industrieel transport op de rivier één van de belangrijkste oorzaken is van het hoge gehalte plastics in de Donau.
Plastic naar de zee
Uit de vaststellingen leidden ze af dat dagelijks 4,2 ton plastics naar de Zwarte Zee vloeien maar voeren meteen redenen aan om te stellen dat waarschijnlijk om een onderschatting gaat. De Donau is de tweede grootste rivier van Europa na de Wolga. Het is ook ‘s werelds meest internationale stroomgebied met 19 landen, 800.000 km2, 81 miljoen mensen.
De Donau, waarvoor een speciaal beschermingsagentschap werd opgericht, is trouwens ook zeer belangrijk voor de visserij. In haar delta zijn hele gemeenschappen er afhankelijk van.
Eén van de vele problemen met de plastic pellets is dat vissen ze aanzien als voedsel.