Makers veroveren Mechelen

Ziedaar ’Mechelen is Maker-City’, een vierdaagse beurs voor maker-ondernemers op initiatief van Unizo.

Makers veroveren Mechelen

Mechelen heeft zich net als vele andere centrumsteden in ons land ontwikkeld van een grijs en grauw provincienest tot een bruisend en aantrekkelijk stadje. De Maneblussers willen echter meer zijn dan een toeristische trekpleister. Ziedaar ’Mechelen is Maker-City’, een vierdaagse beurs voor maker-ondernemers op initiatief van Unizo.

Van 19 tot 22 maart wordt het centrum van de stad getransformeerd in een makersfestival, een ‘made in Belgium’-beurs, een ontdekkingsroute langs allerlei makers in de stad met als kers op de taart een heuse toekomstconferentie. Klinkt als muziek in de oren van Zeronaut want terwijl onze buurlanden volop investeren in dergelijke beurzen, zitten we in België wat op onze honger.

Maar helaas! Het volledige programma op de website is enkel te begrijpen voor wie hogere wiskunde verstaat of gezegend is met een bijzonder goedaardige vorm van autisme. Zeronaut doet alvast een poging om door de bomen door het bos te tonen.

Op dit Maker Festival kan het grote publiek op zaterdag en zondag 21 en 22 maart een hele dag workshops volgen bij vakmannen en -vrouwen om hun skills en vaardigheden te onderzoeken. Ontwerpers, uitvinders, makers, kunstenaars, ondernemers, DIYers, urban crafters tonen hun talenten. Hier zie je wat België aan skills te bieden heeft en hoor je de inspirerende verhalen van onze makers in drie categorieën:

  • Vakmanschap: papierporselein, kantklossen, textieldrukken, timmeren, lassen, smeden,…
  • Technologie: 3D printen, mediakunsten, robots, industrieel design, programmeren (vb. Coder Dojo)…
  • Doe-het-zelf: breien, haken, papiersnijden, upcyling, restaureren, …

Op vrijdag 20 maart  is overigens ook een aanbod voor scholen.

Maker Tour

De Maker Tour vindt plaats op 21 en 22 maart. Vaklui doorheen Mechelen openen de deuren en demonstreren hun skills. Zo organiseren NONA, Thomas Moore en Onbetaalbaar organiseren De Veiling Der Dingen. Studenten ‘vermaken’ etalages. Zelfs de straatartiest is deze keer een maker.

Maker Market

Volgens het promopraatje op de website “krijg je op de Maker Markt het beste wat onze regio te bieden heeft een vitrine krijgt. Op deze mooie consumentenbeurs kan u knappe producten aankopen en het eigen vakmanschap bewonderen. Dit binnen een unieke context van échte Made In Belgium producten.”

Maker Conferentie

Ook weer volgens de website, “wordt de Maker Conferentie een grote toekomstconferentie over maakbedrijvigheid op donderdagavond 19 maart, waarbij we vaklui, Handmade In Belgium labeldragers, makers, sectorverenigingen, kennisinstellingen, erfgoedwerkingen, toerismewerkingen, (lokale) overheden én het brede publiek samenbrengen voor maximale aandacht voor een ‘State of The Union’ (wat was, is en zal zijn) inzake ambachten en waarbij we het doel is om de lokale maakindustrie als thema weer definitief op de kaart te zetten.”

Heb je tenslotte een beloftevol idee, een briljant ontwerp of een zelf bijeen geknutseld kunstwerkje, dan wil je die geniale inval misschien presenteren op het Maker Festival of zelfs verkopen op de Maker Market. Meedoen kan via de website, dus waar wacht je nog op?