Liever choco, koekjes en shampoo dan regenwoud

Oerbossen worden zomaar vernietigd voor onze choco.

Liever choco, koekjes en shampoo dan regenwoud
Photo by James Lo / Unsplash

Palmolie is een natuurlijk product dat gewonnen wordt uit de oliepalm. We zijn er ons vaak niet bewust van de palmolie gebruikt wordt in zowat de helft van alle verpakte voedingsmiddelen, verzorgingsproducten en schoonmaakmiddelen. Palmolie zit in tal van producten die vooral in de rijkere delen van de wereld afzet vinden: margarine, frituurolie, aardappelchips, soepen, choco’s, sauzen en koekjes en als grondstof voor zeep en andere detergenten. Palmolie is ook het basisproduct voor biodiesel.

Maar vergis u dus niet,  dit natuurlijke product wordt meestal op een niet duurzame wijze gewonnen. Er worden namelijk grote stukken regenwoud gekapt voor de aanplant van palmoliestruikjes. Dit is een zeer ingrijpend proces: bulldozers duwen immense bomen tegen de vlakte en in de plaats komen er kleine oliepalmen, netjes in rijtjes. Oerbossen worden zomaar vernietigd, dit zijn de leefgebieden van heel wat diersoorten zoals de Aziatische tijger en oerang-oetang. Overheden beloven vaak dat ze een einde zullen maken aan deze praktijken, maar in de praktijk worden deze regels niet altijd nageleefd.

De grootste producten van palmolie zijn gelegen binnen de 20° van de evenaar, dezelfde regio waar tropische regenwouden floreren en koolstofrijke veengronden overvloedig aanwezig zijn. In Indonesië en Maleisië alleen al zijn er nog meer dan 10 procent van de resterende tropische regenwouden in de wereld, maar sommigen voorspellen dat — als de huidige trends zich doorzet -  de Indonesische overgebleven regenwouden bijna volledig zullen verdwijnen tegen 2022. De  ontbossing is vooral merkbaar op Borneo, een eiland twee keer zo groot als Duitsland (zie figuur). Een video met luchtbeelden van Greenpeace toont de verwoesting heel goed. De schaal van vernieling is enorm en de gekapte bomen worden jammer genoeg verwerkt tot bijvoorbeeld wc-papier. Na honderden jaren groei zullen we dit hout dus maar één keer gebruiken..

Verschillende organisaties hebben reeds opgeroepen om enkel nog duurzame palmolie te gebruiken. Een aantal concerns, waaronder Nutella-producent Ferrero beloofden om eind dit jaar op duurzame palmolie over te schakelen. Giganten als Unilever, Nestlé, Cadburry, Kellogs en Mars deden vage beloftes maar lijken de omschakeling veel trager te maken. Andere producten waaronder Pepsi zouden volgens dierenbeschermers niet geïnteresseerd zijn in propere palmolie.

Palmolie is een economisch interessant product en de productie kan duurzamer verlopen, maar de toekomst ligt in nieuwe oliën zoals bijvoorbeeld olie uit algen. Bedrijven, overheden en NGO’s zouden hun ontwikkeling moeten versnellen, zoals dit artikel aantoont. Ook de consument kan opzoeken welke producenten werken met propere palmolie.