Lang leve de mol #LaatZeLeven
De populatie van de mol gaat enorm achteruit. Hoor ik daar gejuich? Beter niet.
Afgelopen weekend was er een citizen science project van Natuurpunt waarbij we in plaats van een of andere videogame te spelen eens een echt, spannend, spel konden spelen: mollen tellen. Deze schattige diertjes hebben het lastig en dat is ook jammer voor jou.
All animals are equal, but some animals are more equal than others. Terwijl we ons leven zouden riskeren om onze kat en hond te redden, riskeren we soms letterlijk ons leven om mollen te mollen. Het is nog niet zo lang geleden dat we de holocaustherdenking hadden. Nu de mollen wat actiever worden, leggen we een leiding met uitlaatgassen in mollengangen om die weerloze diertjes te vergassen.
Een perfecte tuin kan enkel bestaan als je een perfecte bodem hebt. Een ideale bodem bevat zuurstof, water, organische voedingsstoffen,… Mensen doen soms veel moeite om bodemverbeteraars te kopen, om drainage te steken, om de bodem te beluchten enzovoort. Mollen zijn gratis gastarbeiders die al dit werk voor jou doen. Ze zijn zelfs een natuurlijk pesticide, ze eten bijvoorbeeld engerlingen op, die beestjes die ons gazon opvreten.
De anti-mol-middelen zijn dikwijls schadelijker voor de tuin dan de mollen zelf.
Wij als mens vinden ons eigen leven uiteraard het allerbelangrijkste, maar als wij kilometerslange tunnels mogen bouwen en ondergrondse parkeergarages, laten we de “verluchtingsgaten” van die mini-gangetjes dan ook tolereren. We willen uiteraard dat zoveel mogelijk gaat zoals wij dat zelf willen. We vergeten gewoon dat we soms iets willen dat een ander willen in gedrang brengt.
Stop dus met gifstoffen te gebruiken om je tuin te vervuilen en spaar je gezondheid en die van je kinderen. De anti-mol-middelen zijn dikwijls ook schadelijker voor de tuin dan de mollen zelf. Zou het niet dom zijn om geld en energie te steken in het doden van een diertje dat je geld en energie uitspaart? Meer nog, mol je een mol, dan komt er gewoon een andere mol in de plaats, zo zitten ze in elkaar. Je komt dus terecht in een frustrerende viscieuze cirkel als het moordmonster in je naar boven komt.
Monotoon gazon
Wat dan met de molshopen? Zeer simpel: we hebben in Vlaanderen te veel en monotoon gazon. Laat het gras ietsje hoger groeien, dan vallen de molshopen minder op. Verspreid desnoods het molshoopje over je gazon, na even wachten is er geen spoor meer te zien. Het beste wat je kunt doen is van de gelegenheid gebruik maken om enkele prachtige vaste planten in het gazon te zetten op de molshopen. Zo trek je de bijtjes aan en komt er veel meer kleur in je fifty shades of green.
Louis De Jaeger heeft als missie om België te verduurzamen in alle aspecten. Hij doet dit met het Food Forest Institute, zijn tuin- en landschapsarchitectenbureau Commensalist, met de #ByeByeGrass campagne, de #LaatZeLiggen campagne en door het sensibiliseren met het schrijven van artikels en een boek over de toekomst van de landbouw.