Klimaatverandering: game over
Wat nu telt is hoe onze maatschappij zich organiseert.
Klimaatverandering valt niet meer te stoppen. Globaal gaan we met zijn allen voor een warmere planeet. Of het nu 4,5°C of 5,5°C zal worden, heeft weinig belang. Wat telt is hoe onze maatschappij zich organiseert.
In maart komt het IPCC met een impact assessment maar die is al voorbijgestreefd. Met evidente en irrelevante uitspraken als “Violent, sicker, poorer future”, “Aggressive climate action ASAP minimizes future warming” en ”The risks go up the longer you wait” geeft de wereldorganisatie impliciet toe dat de strijd verloren is.
Hoeveel kan het risico op een grote klimaatverandering nog stijgen als we beschouwen hoeveel broeikasgassen we al uitgestoten hebben, hoeveel energiecentrales we wekelijks bijbouwen (zie: “China and India are building four new coal power plants — every week”), hoe elke projectie van onze globale energieconsumptie evolueert? Het fascinerende verhaal van de schone energieën beschrijft enkel hoe nieuwe energie die bovenop de reeds bestaande baseload komt, meer en meer proper is.
In deze blog werd al meermaals aangetoond dat het verhaal van onze tijd er één is van verandering. Op vele fronten in de maatschappij zijn daar kleine groepen mensen mee bezig. Zij zoeken naar relevante oplossingen binnen een onduidelijk afgelijnde arena. Voor buitenstaanders lijken die micro-initiatieven vaak irrelevant en marginaal. Binnen de context van de onomkeerbare klimaatverandering en de daarmee geassocieerde sociale turbulentie zijn het echter uitstekende voorbeelden van het uitbouwen van lokale weerbaarheid en vergroten van het aanpassingsvermogen van een kwetsbare maatschappij.
Met het nieuwe en gratis downloadbare boek van Plan C: Product<=> Dienst wordt een nieuwe stap gezet in de verankering van dergelijke positieve verandering in Vlaanderen. Het was hoog nodig, we zijn immers al lang voorbij vijf voor twaalf, zie, het is de daaropvolgende ochtend die aanbreekt. Tijd om op te staan.