Kersvers Zuid-Afrikaans president luistert naar burgers via Belgisch CitizenLab-platform

President Ramaphosa lanceert GovChat.

Kersvers Zuid-Afrikaans president luistert naar burgers via Belgisch CitizenLab-platform
© GovChat

Omstreeks 18u vanavond vindt de zogenaamde State of the Nation Address 2018 plaats. Tijdens deze jaarlijkse toespraak rapporteert de Zuid-Afrikaanse president over de status van het land. Voor de kersverse president Cyril Ramaphosa wordt het een eerste sleutelmoment om zijn actieplan voor te stellen.

De toespraak krijgt ook een Belgisch tintje. Alle Zuid-Afrikanen werden uitgenodigd om via het online CitizenLab-platform hun prioriteiten te delen voor deze belangrijke presidentiële speech. Ook krijgen burgers de kans om live vragen te stellen en de president verbindt zich ertoe deze tijdens en na de toespraak te beantwoorden.

Maar daar stopt het niet voor de Zuid-Afrikanen om hun ideeën te delen met de beleidsmakers. Als initiatief om de kloof met de politici te dichten, krijgen de bevolking de opportuniteit in gesprek te gaan met de ministers rond sleuteldomeinen als corruptie, budgetten, binnenlandse zaken, en meer.

Op het CitizenLab-platform heeft ieder Zuid-Afrikaans ministerie namelijk haar toegewijde sectie waarbinnen de dialoog met burgers plaatsvindt. Burgers kunnen hun ideeën indienen, discussies aangaan met anderen, en uiteindelijk voor of tegen voorstellen stemmen om gezamenlijk hun voorkeuren uit te drukken.

Naast deze ambitieuze samenwerking met de Zuid-Afrikaanse overheid, heeft 2018 al heel wat goeds gebracht voor de jonge Brusselse startup CitizenLab. Vorige maand nog werden de oprichters Wietse Van Ransbeeck (24) en Aline Muylaert (24) verkozen tot de prestigieuze Forbes-lijst ‘30 Under 30’. Ook rolde het de afgelopen weken haar burgerplatform uit in heel wat nieuwe landen, waaronder het Verenigd Koninkrijk, Scandinavië en in Canada waar de stad Vancouver met CitizenLab aan de slag is gegaan.

Meer info: www.govchat.org.za