Jeffrey Sachs weet hoe we Global Warming kunnen stoppen

Volgens het rapport van Jeffrey Sachs blijft de 2°C doelstelling realistisch.

Jeffrey Sachs weet hoe we Global Warming kunnen stoppen
Photo by Roxanne Desgagnés / Unsplash

Met de presentatie aan de Verenigde Naties (VN) van een roadmap (Deep Decarbonization Pathways), hoopt Jeffrey Sachs om de opwarming van de aarde tot 2°C te beperken. Volgens het rapport blijft de 2°C doelstelling realistisch. Wij trokken dit op een onzinnige dag al eens in twijfel.

Goede redenen voor optimisme

Door advocaten de klimaatonderhandelingen te laten voeren en technologen buiten de onderhandelingskamers te houden, hebben we 21 jaar zonder succes zitten onderhandelen, stelt het rapport.

Jeffrey Sachs, de grote baas van het Earth Institute van Columbia University, is er van overtuigd dat we daardoor CO2-doelstellingen afgesproken hebben die veel te zwak zijn om de 2°C limiet te halen. Het nieuwe rapport zegt dit te veranderen met concrete stappenplannen op maat van de landen.

In tegenstelling tot vorige publicaties, wordt in dit rapport beschreven hoe elektriciteitstoevoer, transport en scheepvaart, en bouwcodes aangepast kunnen worden. De studie kijkt enkel naar de 15 grootste economieën, goed voor ongeveer 70% van de globale CO2 uitstoot.

Of de zoveelste ontgoocheling?

Het stappenplan rekent op een flink aandeel kernenergie en hecht ook veel belang aan CCS-technologie voor steenkoolcentrales. CCS (Carbon Capture and Storage) is een technologie die de CO2 afvangt van verbrandingscentrales. Het gas wordt dan chemisch verwerkt of fysisch opgeslaan. CCS is zowel economisch als technologisch een moeilijk verhaal. Nieuwe kernenergie technologie is te duur om te ontwikkelen maar misschien dat China en Bill Gates er anders over denken.

De keuze voor deze technologieën als oplossing lijkt dus een zwak punt in dit rapport. De verwachting is alvast dat de goedkoopste elektriciteit binnenkort van de zon zal komen. Bovenstaande systemen zullen dan bij de duurste horen. Hoe dat gaat combineren is verre van een uitgemaakte zaak.

De zoveelste ontgoocheling is het rapport dus niet. Het statement dat de 2°C grens nog steeds realistisch is, volstaat daarvoor al.

(zie ook The Guardian: UN issued with roadmap on how to avoid climate catastrophe)