Is COP27 de start van het tijdperk van symptoombestrijding?

’t Is precies een zwarte zondag...

Is COP27 de start van het tijdperk van symptoombestrijding?

Is COP27 de start van het tijdperk van symptoombestrijding?… Enerzijds goed dat er een “loss and damages”-fonds komt, anderzijds lijkt het op een tactisch afleidingsmanoeuvre en drama voor de 1,5° drempel. 𝘌𝘦𝘯 𝘥𝘳𝘢𝘮𝘢 𝘷𝘰𝘰𝘳 𝘮𝘦𝘯𝘴𝘩𝘦𝘪𝘥 𝘦𝘯 𝘱𝘭𝘢𝘯𝘦𝘦𝘵.

COP27 is er totaal niet in geslaagd om enige vooruitgang te boeken in 𝐝𝐞 𝐤𝐞𝐫𝐧 𝐯𝐚𝐧 𝐡𝐞𝐭 𝐩𝐫𝐨𝐛𝐥𝐞𝐞𝐦: uitstoot van broeikasgassen.

Erger nog, met de introductie van een nieuw concept als “𝘓𝘰𝘸 𝘦𝘮𝘪𝘴𝘴𝘪𝘰𝘯𝘴 𝘦𝘯𝘦𝘳𝘨𝘺” is er op een van de belangrijkste 𝐨𝐨𝐫𝐳𝐚𝐤𝐞𝐧 – nl. nieuwe investeringen in fossiel – een nieuw drama geschied. Met dat soort investeringen in zogezegde “Low emissions energy” (gas) creëert de wereld een nieuwe fossil fuel lock-in voor nog eens 30/40 jaar.

Ik vermoed hier een directe link met de Russische invasie, waardoor Westerse landen met deze nieuwe maatregel nu ongegeneerd bijkomende gasbronnen kunnen aanwenden. Dit is vreselijk geknutsel waar elke klimaatwetenschapper van gaat steigeren…

De piek van het probleem

Kortom, de piek van het 𝐩𝐫𝐨𝐛𝐥𝐞𝐞𝐦 is nog niet bereikt, de 𝐨𝐨𝐫𝐳𝐚𝐤𝐞𝐧 worden – met een copy-paste van Glasgow – totaal niet aangepakt.

Natuurlijk ben ik blij dat er een stap vooruitgezet is qua klimaatrechtvaardigheid en steun aan kwetsbare gemeenschappen en -landen. Maar tegelijk voelt de focus op de 𝐠𝐞𝐯𝐨𝐥𝐠𝐞𝐧 en de symptomen als een afleidingsmanoeuvre en wegkijken van de 𝒐𝒏𝒈𝒆𝒎𝒂𝒌𝒌𝒆𝒍𝒊𝒋𝒌𝒆 𝒘𝒂𝒂𝒓𝒉𝒆𝒊𝒅. 1,5° en zelfs 2° is totaal niet meer haalbaar.

90% van de aandacht van COP27 leek op de 𝐠𝐞𝐯𝐨𝐥𝐠𝐞𝐧 te liggen. Laten we dan op z’n minst hopen dat dit schadefonds, waaraan alle krantenkoppen een hoog lege-doos-risico toedichten, dan toch rijkelijk gevuld wordt…

Al gaat al het geld op aarde niet genoeg zijn om deze bodemloze put te vullen.

Onze gefinancialiseerde wereld is helemaal niet klaar voor dit soort ecologische ramp.

’t Is precies een zwarte zondag...

Graag terug focus op de (juiste) wortels van het probleem!

#TippingPoint
#ToChangeTheWorld

Deze post van Peter Depauw (Strategies and Leaders) verscheen eerder Linkedin:

Peter Depauw on LinkedIn: #Symptoombestrijding #afleidingsmanoeuvre #klimaatrechtvaardigheid
Is COP27 de start van het tijdperk van #Symptoombestrijding??… Enerzijds goed dat er een “loss and damages”-fonds komt, anderzijds lijkt het op een tactisch...