Is 100% recyclage van al ons afval mogelijk?

Kan alles, maar dan ook alles, worden hergebruikt?

Is 100% recyclage van al ons afval mogelijk?

Op gebied van recyclage is België al jaren een absolute koploper in Europa. Uit cijfers van Fost Plus uit 2011 blijkt dat zij tot 91,7% van het opgehaalde afval recycleren. Slechts 8,3% van ‘hun’ afval wordt dus naar het stort gebracht of verbrand. Maar dan is er nog een groot gedeelte afval dat rechtstreeks naar de verbrandingsoven of het stort wordt gebracht. Dit restafval kan echter ook nog verder gerecycleerd worden, zegt het bedrijf Terracycling. Volgens de stichter van het bedrijf, Tom Sazky, is hij nog geen enkel materiaal tegen gekomen dat niet gerecycleerd, hergebruikt of geüpcycleerd kan worden.

Balpennen, gsm’s, sigarettenpeuken, snoepverpakkingen, cartridges, … allemaal dingen die nu nog niet gesorteerd worden en bij het restafval belanden. Deze kunnen allemaal ingezameld worden en opgestuurd worden naar een Terracycle inzamelpunt.

Ingenieus inzamelsysteem

Het inzamelsysteem is zo opgezet dat iedereen er voordelen uithaalt. De mensen die iets willen inzamelen kunnen zich via de website aanmelden en inschrijven voor een ‘brigade’. Deze brigades zijn landelijke programma’s waarbij elke brigade 1 soort afval inzamelt. Zo is er dus een cartridge-brigade, een sigarettenpeuken-brigade, … Wanneer u na inschrijving specifiek afval heeft verzameld, kunt u op de website een gratis verzendlabel downloaden. Voor alle afval dat u opstuurt krijgt u TerraCycle punten. Deze punten kunt u daarna omzetten in giften voor goede doelen of in geld voor een organisatie of school naar jouw keuze.

Zo zijn er in Amerika al meer dan 33 miljoen mensen die deelnemen, wat geleid heeft tot een verbluffende 2,56 miljard ingezamelde stuks afval. Daarbovenop is er zo bijna 5 miljoen dollar geschonken aan liefdadigheid.

TerraCycle komt naar Europa

Het bedrijf is al stevig verankerd in Amerika en verovert nu stilaan Europa. In bv. Engeland zijn er ook al vele brigades en zit men al in de miljoenen ingezamelde stuks afval. In 13 andere Europese landen is Terracycle momenteel aanwezig, al hebben de meeste landen nog niet veel brigades. Ook in België is TerraCycle actief, het enige wat tot nu toe kan ingezameld worden zijn echter schrijfwaren. Meer informatie vindt u op de site Terracycle België.