Hans Rosling: "Is de VN helemaal zot geworden?"

De kijk van Hans Rosling op armoede.

Hans Rosling: "Is de VN helemaal zot geworden?"
Hans Rosling. © Lawrence Wang

Met die vraag opent Hans Rosling zijn nieuwe video van de ‘Don’t Panic’-reeks. De eerste video ging over de wereldbevolking, maar in dit tweede deel zoomt hij in op armoede. Rosling geeft in deze video perspectief op de allereerste doelstelling van de nieuwe Sustainable Development Goals, de opvolger van de Millenniumdoelstellingen van de Verenigde Naties.

In zijn gekende stijl gaat hij in dialoog met het publiek en hij gebruikt data verzameld door GapMinder om de lezing te doorspekken met statistiek. Ook deze video wordt aangevuld met reportage uit o.a. Malawi en Cambodja.

De reportage/lezing is absoluut de moeite waard. Hij opent met een historisch perspectief en geeft een stand van zaken. Daarna vertelt hij hoe er lokaal stappen genomen worden om de allerarmsten in de maatschappij te ondersteunen om te eindigen met een positieve boodschap.

“Is de VN zot geworden om extreme armoede uit de wereld te bannen tegen 2030?” vraagt Rosling zich af. “Neen, want als je deze uitdaging plaatst naast de klimaatopwarming of oorlogen in de wereld is het één van de eenvoudigste doelstellingen.”

Je kan de documentaire in zijn geheel bekijken als je hier doorklikt.