Groenland smelt steeds sneller

Op Groenland ligt, op Antartica na, de grootste massa ijs ter wereld.

Groenland smelt steeds sneller
Photo by Paul Bright / Unsplash

Op Groenland ligt, op Antartica na, de grootste massa ijs ter wereld. Een versnelling in het smelten van die ijsmassa op Groenland was de laatste jaren al vastgesteld en wordt beschouwd als de belangrijkste bron van de stijging van de zeespiegel. Tussen 2003 en 2009 vloeide zo jaarlijks 243 gigaton ijswater naar de zee. Wetenschappers studeren nu vooral op de dynamieken in de 242 gletsjers van Groenland om echte patronen te herkennen en modellen te ontwikkelen om eventuele toekomstige smelt beter te begrijpen en voorspellen. (oa UCLA professor Laurence Smith, auteur van The New North, voerde één van de meest uitgebreide onderzoeken, zie eerste video hieronder onder)

Een belangrijke vaststelling was dat water in vloeibare vorm werd opgeslagen in de sneeuwlagen van de gletsjers. Deze sneeuwlagen of firn zou een quasi-ongelimiteerde capaciteit hebben om water op te slaan, een goede zaak anders zouden er nog meer gigatons wegvloeien. De vrees bestaat nu dat de firn door opeenvolgende warme jaren sterk veranderd is.

Wetenschappers hebben vastgesteld dat er zich in de sneeuwlagen meer en meer ijslenzen vormen die het water niet meer laten doordringen maar sneller afvoeren via de rivieren smeltwater aan de oppervlakte van de gletsjers. Dat beschrijven ze in een artikel in Nature Climate Change. Zo zou het smelten én afvoeren van water een versnelling hoger kunnen schakelen. Sneeuwlagen kunnen zich herstellen, maar dat is een proces van tientallen jaren, intussen wordt mogelijk al veel schade veroorzaakt. De vaststellingen zijn enkel gebeurd in West-Groenland waar de smelt de laatste jaren ook het grootst was. Het is afwachten of dezelfde effecten ook elders op Groenland worden geconstateerd.