Elektrische auto’s nu succesvoller dan dieselwagens

De voorbije maand juni zijn in de EU voor het eerst meer elektrische auto’s verkocht dan dieselwagens. Benzinewagens liggen nog steeds op kop, maar hun marktaandeel daalt.

Elektrische auto’s nu succesvoller dan dieselwagens
Photo by Ralph Hutter / Unsplash

In juni werden 17,8 procent meer auto’s verkocht dan in dezelfde maand vorig jaar, blijkt uit de verkoopcijfers van ACEA, de organisatie van Europese autobouwers. Met de stijging klimt de sector uit het dal in 2022, dat vooral te wijten was aan grote tekorten van onderdelen.

Snelle opmars

Vooral de snelle opmars van elektrische auto’s valt op: in juni zijn 158.252 elektrische auto’s ingeschreven - ruim 66 procent meer dan in dezelfde maand vorig jaar.

Het marktaandeel van de zogenaamde BEV’s (battery electric vehicles) is in een jaar tijd gestegen van 10,7 naar 15,1 procent. Ze ronden ook een symbolische kaap: in juni zijn voor het eerst meer elektrische auto’s dan dieselwagens verkocht.

Benzinewagens staan wel nog steeds op kop, met 36,3 procent, maar dat aandeel is gekrompen tegenover juni vorig jaar (38,5 procent). Hybride wagens zijn goed voor een aandeel van 24,3 procent.

Bron: IPS